Västsverige är en dold cykelpärla Västsverige är en dold cykelpärla. Det menar Henrik Linneros på Turistrådet Västsverige, som nu gör en storsatsning för att lyfta cykelregionen. Foto: Sebastian Streith
Billingen Västgötaslätten är ett av alla fina cykelställen i regionen. Foto: Turistrådet Västsverige
Artikel

Västsverige – en dold cykelpärla

2021-04-09

Västsverige är något av en dold cykelpärla. Det menar Turistrådet Västsverige som nu gör en storsatsning för att lyfta regionen som cykeldestination.
    – Vi vill få folk att förstå vilken fantastisk och oupptäckt cykling som finns här, säger projektledaren Henrik Linneros.

Långa cykelleder, historiska rundor, vackra slingrande landsvägar och pulshöjande MTB-spår. Men många svenska cyklister har fortfarande inte upptäckt Västsverige som cykelregion, menar Henrik Linneros.
    – Det är den perfekta platsen att boka en cykelhelg med kompisgänget eller varför inte träningslägret med cykelklubben, säger han.

Tagit hjälp av cykelexpert

För att få fram de allra bästa rundorna i regionen har Turistrådet Västsverige bland annat tagit hjälp av Falköpingsbon, förre proffsstjärnan och tidigare Cykla-experten Glenn Magnusson.
    Rundorna – tillsammans med mängder av bra fikastopp, boenden och restauranger – kan man hitta på turistorganisationens nylanserade sajt. Där det också finns färdigpaketerade ruttförslag från Göteborg upp till Skövde, med olika längder och varierade svårighetsgrader.
    – Jag skulle säga att Västsverige är lite av en dold pärla vad gäller cykling. Vi har det mesta – landsväg, mountainbike och fritidscykling. Samtidigt har vi mycket att se längs vägen och inte minst närheten till Göteborg.

Vad vill du särskilt lyfta fram?
– Det finns så mycket. I Vårgårda till exempel kan du cykla världscuprundan. På Västgötaslätten får man kärnan av Sveriges inland med öppna fält och böljande landskap. Kinnekulle är supervackert, där man kommer högt upp och får se fantastiska vyer. Prickar man våren där är det magiskt. Ett annat tips är Hornborgasjön, med tranorna och deras dans på våren.

Färdiga cykelpaket med övernattning och mat

Henrik Linneros rekommenderar också de färdiga cykelpaket som har tagits fram.
    – Med utgångspunkter som Alingsås och Falköping har man otroligt bra och varierande landsvägscykling i närheten. Där finns också flera boenden, bland annat Kurorten Mösseberg och Grand Hotell Alingsås, som erbjuder färdiga cykelpaket med övernattning och mat, samtidigt som du kan låsa in cykeln över natten.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Sebastian Streith & Turistrådet Västsverige