Ebbe Silva XL Biking Ebbe Silva grundade XL BIking för att ge en röst till alla som inte tycker att de passar in i andra cykelforum.
XL Biking-teamet har varit aktiva under hela sommaren och bland annat kammat hem medaljer från alla lopp under Min Vätternrundan.
Ebbe Silva XL Biking Från början var 5XL Biking (som det hette då) inte Instagramkonto. Nu har det vuxit till att bli ett stort community.
XL Biking har startat ett samarbete med klädmärket Sigr soom har tagit fram en cykelkollektion anpassat för gruppmedlemmarna.
Artikel

XL Biking – ett cykelcommunity för alla

2020-09-04

Han har alltid haft en stark förkärlek till cykling. Nu brinner Ebbe Silva inte bara för motionsformen i stort, utan även för att göra den öppen för alla. Inte minst för människor som är överviktiga.
    – Hela min grej är att vi ska äga ordet tjock och inte skämmas. Vi bestämmer över våra kroppar och gör vad vi själva vill, våra egna val, säger han.

Ebbe Silva har alltid cyklat på ett eller annat sätt. Från uppväxtåren i Brasilien, genom studietiden i USA till dess att han kom till Sverige för omkring 20 år sedan. Men det var när han fick en diabetesdiagnos som det blev ”på allvar”. Då insåg han att han behövde göra något för att förbättra hälsan. Lösningen blev det som alltid har gjort honom passionerad – att cykla!
    – Då vägde jag 156 kilo och fick inte ens cykla på en landsvägscykel. I stället blev det en hybrid som jag använde nästan varje dag – även på vintern. Till slut kunde jag även cykla racer igen.

Det gav resultat. Nu är han nere på 142 kilo, samtidigt som hans värden har återhämtat sig och normaliserats. Mycket tack vare cyklingen.
    – Jag lyckades balansera kost och träning på ett bra sätt. Nu tar jag bara en liten tablett varje dag, till skillnad från tidigare då det var flera, säger Ebbe.

När han vägde som mest fick han en del kommentarer om sitt utseende när han cyklade. Något som ledde till att han startade Instagramkontot 5XL Biking.
    – Det hände en del tråkigheter där jag blev skrattad åt för att jag var tjock helt enkelt. Först tappade jag lusten, men tänkte sedan att det inte skulle ta ner mig. Det är inte lätt att prata om fetma, tränings- och cykelångest. Med 5XL Biking ville jag ge alla cyklister en röst och det blev snabbt en jättegrej av det hela.
    – Och det handlar inte bara om överviktiga. Jag vill att alla ska få plats, oavsett om du är en HBTQ-person, har någon funktionsnedsättning eller någon diagnos.

Medan Ebbe Silva själv har minskat i omfång har hans projekt vuxit i samma takt. XL Biking, som det heter numera, har blivit ett stort community med 1 600 följare och tusentals läsare.
    – Hela min grej är att vi ska äga ordet tjock och inte skämmas. Vi bestämmer över våra kroppar och gör vad vi själva vill, våra egna val. Mitt motto är att inte vara militant med det negativa utan aktiv med det positiva.
    – Jag förundras dagligen över alla positiva meddelanden jag får där människor beskriver hur de vågar cykla och visa sig offentligt igen tack vare XL Biking. Det är historier som gör mig berörd. Att det är så många som har varit deprimerade men nu har hittat rörelsefriheten och glädjen igen.

XL Biking arrangerar även seminarier och föreläsningar om hälsofrågor. Ebbe hoppas att det på sikt ska kunna förändra såväl attityder som normer inom cykelvärlden.
    – Vi har ett problem med en stor stigmatisering av fetma i landet, där många förknippar övervikt med sjukdomar och lata människor. Det är något vi vill ändra på, säger han.
    – Vi har fått till ett samarbete med klädmärket Sigr, som har tagit fram en kollektion med cykelkläder som passar oss. Det brukar inte vara helt lätt att hitta funktionskläder annars. Men här har folk från lilla XL Biking varit med från början och utvecklat kollektionen. Det är ett stort steg på vägen och framöver hoppas vi kunna samverka med fler företag inom branschen.

XL Biking har också annat att se fram emot. Redan nu har ett stort antal medlemmar i teamet anmält sig till Cykelveckan.
    – Folk har blivit helt frälsta, nu när de upplevt barnkänslan att kunna cykla igen. XL Biking-teamet har cyklat hela sommaren och kammat hem medaljer från alla lopp i Min Vätternrundan.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Ebenezer ”Ebbe” Silva

Ålder: 47.
Bor: Västerås.
Familj: Frun Rose och 4 utflugna barn.
Yrke: Familjehandledare.
Intressen: Cykeln (cyklar), serieteckning, musik och på sistone Bikepacking.
Det bästa med att cykla: ”En känsla av frihet och självförverkligande. Att känna att man tar sig någonstans av egen maskin.”
Aktuell: Driver XL Biking, ett community för alla cyklister som inte upplever att de passar in i andra forum.