Den 28 januari var det premiär för Abloc Winter Challenge för Andreas Brettmarks del. Laddad med extra lampor och kläder blev loppet en ny och spännande cykelutmaning. Den 28 januari var det premiär för Abloc Winter Challenge för Andreas Brettmarks del. Laddad med extra lampor och kläder blev loppet en ny och spännande cykelutmaning. Foto: Chris Lanaway
Andreas Brettmark blev biten av cykling för tio år sedan och gillar både fart och många mil på sina lopp. I sommar väntar Vätternrundan med den egna klubben Rendezvous CC. Andreas Brettmark blev biten av cykling för tio år sedan och gillar både fart och många mil på sina lopp. I sommar väntar Vätternrundan med den egna klubben Rendezvous CC.
Andreas Brettmark arbetar till vardags som kock i Göteborg. Andreas Brettmark arbetar till vardags som kock i Göteborg.
Tacos tillhör favoriträtterna. Den är här gjord på wonton-papper ned fyllning av gräddfil, löjrom, picklad rödlök, citron- och dillpulver samt lite krasse. Tacos tillhör favoriträtterna. Den är här gjord på wonton-papper ned fyllning av gräddfil, löjrom, picklad rödlök, citron- och dillpulver samt lite krasse.
Artikel

Andreas återvänder gärna till Abloc Winter Challenge

2023-02-11

Andreas Brettmark från Göteborg drar sig inte för att ge sig ut på tuff cykelträning – även om vädret talar för inomhusaktiviteter.
    Därför var han redo på det värsta i sin debut av Abloc Winter Challenge i slutet av januari.
  – Jag drar mig inte för misärväder, utan såg det som en häftig och spännande utmaning, säger Andreas.

Nu klarade sig dock deltagarna från ett extremt vinterväder. Cykeläventyret blev i stället lika intressant och uppfriskande som Andreas hade hoppats på.
    – Jag har varit sugen på att genomföra loppet sedan jag hörde talas om det. Vi hade jättefint väder och det blev en upplevelse som jag gärna kan tänka mig att göra igen.
    – Det som var den stora utmaningen för mig var tiden, inte själva distansen. Vi startade i mörker, cyklade i lite dagsljus och sedan i mörker igen. Jag är ju van vid rundor runt Vättern, då vi cyklar snabbt och i dagsljus.

Extra lampor och kläder, cykling genom fina miljöer och finfina matstopp längs vägen gjorde loppet till en dag att minnas.
    – Här snackar vi om en riktig lyxrunda. Vi gick aldrig tomma på energi, det är ett som är säkert, säger Andreas och skrattar.
    – Jag var dyngsur när vi kom till första stoppet, men det var bara att hänga upp kläderna på tork i följebilen och ta på sig nya.

Föredrar platt mark och många watt

Andreas Brettmark är en driven och van cyklist som fick upp ögonen för cykling på allvar för tio år sedan. Han säger själv att han inte är någon sprinter utan trivs bäst på platt mark och med många watt. Det var det som gjorde att han fick upp ögonen för Vätternrundan. Backar och många höjdmeter är inte Andreas grej.
    – Jag ville cykla rundan snabbt och blev antagen till Skoda Cycling Team för tre år sedan. Då eskalerade mitt intresse rejält. Visst är det jobbigt och du måste verkligen träna och ligga i, men det var extremt roligt att få vara med om det.

Sedan tre år driver Andreas och några kompisar cykelklubben RDZ CC, Rendezvous Cycling Club, i Göteborg. I dagsläget har klubben ett 50-tal medlemmar, där flera av dem satsar hårt på cyklingen och tävlar aktivt under året.
    – Till sommaren väntar Vätternrundan igen, fast med den egna klubben, och siktet är att ta oss runt sjön på åtta timmar. I dagsläget är vi 25 cyklister i laget, men jag räknar med att några till kommer att anmäla sig.

Lika driven i restaurangköket

Vad driver dig som cyklist?
– Jag gillar att träna, gärna utomhus, och cykling är en fantastisk träningsform. Jag springer en del också, men du kommer längre med en cykel och så får du se så mycket mer. Det gillar jag skarpt.
    – Nu blir det mer satsning på cyklingen och jag ser verkligen fram emot att göra premiärrundan runt Vättern med den egna klubben. Det ska bli superkul.

Du arbetar som kökschef på Gothia Towers. Är du lika driven när det kommer till din matlagning?
– Absolut! Jag älskar att laga mat och har alltid tusen bollar i luften i köket. Jag är köksansvarig för tre restauranger, så det finns alltid mycket att göra.

Totalt var det omkring 30-talet cyklister som genomförde Abloc Winter Challenge i slutet av januari och arrangören var nöjd med eventet.
    – Det är ett väldigt roligt evenemang att genomföra, som är ett sätt för oss att lyfta vintercykling och sprida cykelglädje året om. Dessutom är det alltid bra stämning bland alla trevliga människor – alltifrån cyklisterna till andra som bidrar på något sätt, säger Mattias Carlsson från Abloc.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Chris Lanaway, Privat

Andreas Brettmark

Ålder: 33.

Bor: Göteborg.

Familj: Dottern Rio, 3,5 år.

Yrke: ”Köksmästare på Gothia Towers där jag är ansvarig för tre restauranger.”

Övriga intressen: ”Mycket mat och vin i kombination, laga mat och prova nya restauranger. Och att hänga och umgås med min dotter.”

Instagram: Brettmark.

När köksmästaren får bestämma

  • Så vill jag ha köttet stekt: Medium rare.
  • En underskattad maträtt: ”Tacos, det är min favoritmat alla kategorier. Tacos kan göras i så många, goda varianter.”
  • Tre kryddor som är ett måste: ”Timjan, vitlök och salt. Det är viktiga smaksättare.”
  • Redskapet som jag inte klarar mig utan: ”En matsked. Jag smakar av allt, så en matsked har jag nästan alltid i handen.”