Logotypen för Vi som älskar landsvägscykling.
Osvaldo Rivero, initiativtagare till Vi som älskar landsvägscyklings satsning mot Vätternrundan.
Så här ser kläderna ut, som Osvaldo har tagit fram.
Artikel

De älskar landsvägscykling – och Vätternrundan

2018-09-26

Vi som älskar landsvägscykling” har blivit en stor samlingspunkt för tusentals cyklister på Facebook. Nästa sommar står en del av dessa på Vätternrundans startlinje i gruppens färger.
– Det blev mycket större än vad jag trodde, säger initiativtagaren Osvaldo Rivero.

Efter ett par års uppehåll tänkte Malmö-bon Osvaldo Rivero i somras att det var dags för honom att återigen testa på Vätternrundan. I samma veva gick han med i den stora Facebook-gruppen ”Vi som älskar landsvägscykling” och började fundera på om det inte borde finnas andra som går i liknande banor.
– Även om jag var med i en förening, så kände jag att det inte riktigt var rätt läge att cykla med dem. Så jag tänkte först bara se om det var några som cyklade ihop. Jag lade ut ett enkelt förslag i gruppen om att cykla Vätternrundan ihop på eget initiativ och det växte ganska snabbt, säger Osvaldo.

Han hade i tanken att kanske fem–tio stycken skulle nappa när han skickade ut sin första förfrågan. I mitten av september var siffran uppe i drygt 160 och fler anmälningar fortsätter att komma in successivt. Osvaldo tror att 200-strecket nås inom några veckor.
– Intresset har varit stort – mycket större än vad jag trodde. Nu har vi fyra olika sub-grupper; 9, 10, 12 och 14. Jag gick även ut och sökte två erfarna kaptener till varje grupp, det behövs när man sätter samma slumpmässiga grupper så här. De jag valde ut är riktiga eldsjälar som lägger ner mycket tid, det har blivit en liten rörelse, säger Osvaldo.

Utöver själva cyklingen hade han också en annan tanke bakom initiativet.
– Sverige har varit splittrat ur många aspekter. Det här är något som alla gillar och kan enas kring. Och det blev så också. Det har varit otroligt positivt och enbart hejarop.
– Det som är så roligt är att det är en så bra blandning av människor. De kommer allt ifrån Piteå till Skåne, såväl kompletta nybörjare som sådana som har cyklat i 20–30 år. Det är helt fantastiskt att det finns ett sådant intresse.

Ett cykelteam utan enhetlig klädsel är inget cykelteam för många. Något ”Vi som älskar landsvägscykling” har tagit fasta på.
– Vi började prata om att vi skulle göra teamkläder. I och med att jag har en designbakgrund låg det mig väldigt nära, så jag designade en kollektion med logotype och allt. Från början var det bara de som skulle cykla Vätternrundan med oss som skulle ha kläderna, men det fick vi ändra på. De blev så populära, säger Osvaldo och skrattar.

Utöver klädkollektion är det anmälningsförfarandet som är det mest aktuella. Osvaldo Rivero jobbar samtidigt även med att försöka hitta sponsorer till teamet. Efter årsskiftet handlar det om att få ihop grupperna.
– Våra kaptener kommer att ansvara för träffar och träningar under våren i respektive region de tillhör. Det kommer vara ett krav att man tränar och cyklar tillsammans inför loppet, för säkerhetens skull. Just säkerheten är otroligt viktigt för oss, säger Osvaldo.
– Men det finns också massa andra grejer vi ska hitta på. Bland annat planerar vi för en aftermovie och funderar över andra sociala events som vi ska ha fram till och efter Vätternrundan.

Vad är det som är så speciellt med just Vätternrundan?
– Det är helt fantastiskt och har nog att göra med att det inte bara är ett lopp, utan allt runt omkring. Redan nu i september pratar vi om hur och vad vi ska göra såväl innan som efter rundan. Man gillar inte Vätternrundan. Man älskar det.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Osvaldo Rivero

Ålder: 45.
Bor: Malmö.
Yrke: Visual communication manager.
Intressen: ”Cykling, cykling och åter cykling.”