Video

Stärkt gemenskap hos Östenssons efter Vätternrundan

Han trodde på kanske tio. De blev betydligt fler än så. I somras gick 30 nöjda medarbetare från Östenssons Livs i mål på Vätternrundan. En resa som har fått stor uppmärksamhet och stärkt gemenskapen på företaget.
    – Vi nådde dit vi ville … Med extra allt. Det blev långt mycket bättre än vad jag hade hoppats, säger vd:n Anders Lindblom.

Allt började hösten 2018 då ett mejl från Vätternrundan, med ett sista utrop om att anmäla sig till loppet sommaren därpå, trillade ner i Anders Lindbloms brevlåda. Anders, som visserligen aldrig hade varit någon cyklist men ogärna backar på utmaningar, fick en galen idé.
    – Jag satt och jobbade en kväll och fick en påminnelse om att det var sista chansen. Jag fick en feeling och skickade en utmaning till hela företaget – att om det var tio som cyklar i företagets färger så står vi för cykelkläder och anmälan, säger Anders.

Gensvaret blev enormt. De tio blev snabbt tjugo – och till slut stannade siffran på 37. Något som gladde Anders Lindblom extra mycket var att deltagare från samtliga delar av verksamheten ville vara med.
    – Då vi har nio butiker utspridda i Östergötland, tre produktionsenheter och ett huvudkontor ville jag få med så många som möjligt från de olika delarna i företaget. Och det lyckades vi med. Alltifrån ett par som nästintill är elitcyklister till sådana som möjligtvis har cyklat till jobbet. Två tredjedelar hade nog aldrig suttit på en racercykel.

Östenssons har också fått mängder av reaktioner under resan. Och Anders Lindblom rekommenderar andra företag att göra likadant.
    – Det gör jag verkligen. Det är väldigt många som har följt oss på sociala medier. Vi har fått mycket hejarop både där och längs vägarna under resan. Vi har fått stort genomslag för företagets färger. Det är många som har sett oss och fått en positiv bild av det vi gör.

En av dem som anmälde sig direkt var HR-chefen Ida-Karin Rekic, inte heller hon med någon cykelbakgrund sedan tidigare.
    – Det var en chans som jag tror bara kommer en gång i livet och något man inte fick missa. Som Motalabo ska man nästan ha cyklat Vätternrundan.

Med mängder av förberedelser, där de flesta hade över 150 mil i benen och många till och med 200, var det ett taggat Östenssonsgäng som stod på startlinjen i juni. Och när Ida-Karin Rekic tittar tillbaka på loppet är det bara med glädje.
    – Det är svårt att beskriva med några få ord, men det var en fantastisk resa. Känslan i mål var eufori, det kom tårar och känslan var helt magiskt. Verkligen, säger hon.

Vätternrundanresan har inneburit mängder av positiva delar för företaget. Inte minst den sammanhållning och gemenskap som har skapats.
    – Det har skapats relationer och vi har kommit närmare varandra. Det är inte lika tydligt vilka roller man har, utan nu ser man människorna bakom rollerna i organisationen på ett annat sätt. Dessutom hoppas jag att det har gett positiva hälsoeffekter för vår personal, säger Ida-Karin Rekic.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Robin Pagmar


ÖSTENSSONS LIVS

Svensk butikskedja med nio matbutiker runt om i Östergötland, fyra i Motala, två i Vadstena och en i Skänninge, Borensberg och Linköping. Östenssons har också en egen produktion i form av kall- och varmkök, styckcentral och bageri.
    Företaget grundades 1963 av Gösta och Marianne Östensson och har i dag cirka 240 anställda.


Gör som Östenssons – anmäl ditt företag till Vätternrundan ? Läs mer på vatternrundan.se.