När Jesper cyklade i mål på Vätternrundan i juni blev han en av de yngsta någonsin att genomföra En Svensk Klassiker. Här står han och njuter av känslan med pappa Mårten.
Artikel

Jesper blev historisk efter Vätternrundan

2019-07-17

När Jesper Gustafsson cyklade i mål i Motala blev han inte bara den tredje generationen Gustafsson att genomföra En Svensk Klassiker. Han blev också en av de yngsta någonsin.

Farfar Stig-Jonny har gjort det 26 gånger. Pappa Mårten har tagit efter. Och nu har även Jesper Gustafsson, 17 år, utfört den prestigefyllda utmaningen och slutit familjens Klassikercirkel.
– Det var pappa som sa till mig att jag aldrig skulle klara Klassikern. Han visste att jag sporras av sånt och jag sa att ”Jo, det kan du ge dig på att jag ska”, säger han.

Och visst blev det så. I juni gick tre generationer Gustafsson i mål på Vätternrundan. Det var också avslutningen på familjens Klassiker, som startade med Vansbrosimningen i fjol.
– Nu känns det skönt att ha gjort det. Jag slipper oron och att hela tiden förbereda mig inför nästa lopp. Men det är inte över för det, jag kommer att göra Klassikern igen, säger Jesper.

Jesper berättar att Vansbrosimningen gick av bara farten, det var där han fick upp ögonen för den goda stämningen runt loppen. Lidingöloppet blev tyngre, men var samtidigt den utmaning som hade bäst stämning.
– Vasaloppet var överlägset jobbigast. Det var svårt att få till träningstimmar och jag hade knappt åkt längdskidor tidigare.

Vad tyckte du om Vätternrundan då?
– Jag var inte direkt nervös inför något lopp, men dagen före loppet började det pirra till. Det strulade med min cykel, men till slut fixade det sig, säger Jesper.
– Folk har berättat om att det är en så fin upplevelse runt Vättern. Och det var verkligen så. Det är något jag verkligen vill göra om.

Tanken var att trion skulle cykla tillsammans. Men i och med att farfar Stig-Jonny numera tituleras som veteran startade han flera timmar före son och barnbarn.
– Vi hann aldrig i kapp. Farfar cyklade på 12.15 vilket är riktigt imponerande. Jag och farsan cyklade på 10.38 effektiv tid. Vi hade ett bra tempo, men det var lite köer vid depåerna och där tog vi oss tid att stanna.

Det var först efter Vätternrundan som de började leta i resultatregistren. Där tycks ingen ha genomfört En Svensk Klassiker i yngre ålder än Jesper.
– De enda som har möjlighet att göra Klassikern yngre än mig är de som fyller 17 år mellan den 5 september och Lidingöloppet. Så jag borde vara den yngste att ha gjort det fram till nu.

 Hur känns det att vara historisk?
– Jag känner mig stolt och vet att jag har gjort både pappa och farfar stolta. Det är en jätteskön känsla, säger Jesper.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


 Jesper Gustafsson

Ålder: 17 år.
Bor: Knivsta.
Familj: Mamma, pappa och tre syskon.
Studerar: Ekonomiprogrammet på gymnasiet.
Intressen: Träning.


Läs mer och intresseanmäl dig till nästa års Vätternrundan på vatternrundan.se