Artikel

Velodrombana i Trelleborg återinvigs – lutar åt succé

2016-11-04

Sveriges enda utomhusvelodrom får ett välbehövligt ansiktslyft. Den 6 november återinvigs banan i Trelleborg – till cykelföreningen Team Velocipeds förtjusning.
– Jag hoppas att svensk bancykling får ett uppsving nu, säger Ken Zetterdahl.

Velodromen i Trelleborg byggdes redan 1977, men intresset och möjligheterna att använda banan har minskat radikalt med tiden. Det bristande underhållet har gjort att banan närmast varit en skamfläck i staden.
– Det har inte gått att använda velodromen de senaste åren. På banan har det legat krossat glas och i asfalten har det varit förrädiska hål. Skicket har varit allt annat än bra, säger Ken Zetterdahl i Team Velociped.

Trelleborgs kommun såg värdet i att rusta upp den 160 meter långa velodromen. Totalt har drygt en halv miljon kronor lagts på ny asfalt samt målning av linjer enligt konstens alla regler. För Ken Zetterdahl och hans cykelkompisar kom renoveringen som en skänk från ovan.
– Kommunledningen måste vara väldigt cykelintresserade, för det är ingen i föreningen som har propagerat för en upprustning av banan. Nyheten kom därför som en överraskning för oss, men den var samtidigt väldigt glädjande.

Redan har några medlemmar från olika cykelföreningar i Skåne testkört banan, men den stora invigningen äger rum söndagen den 6 november.
Fritidsnämndens ordförande Anna Nordstrandh och kommunalråd Torbjörn Karlsson ska hålla tal och därefter bjuds det på bandklippning, cykeluppvisning och korvgrillning. De första 100 gästerna får dessutom en cykelhjälm.
– Vi hoppas att det blir ett trevligt evenemang samt att snön och kylan håller sig borta. Det är roligt att banan, som är helt unik i Sverige, äntligen är klar och vi hoppas att trelleborgarna passar på att utnyttja den. Förhoppningsvis kan intresset för cykling höjas i och med satsningen, säger Maria Tigerschiöld, kommunikatör på Trelleborgs kommuns kultur- och fritidsförvaltning, och påpekar samtidigt att alla har möjlighet att boka banan.

Merparten av de 45 medlemmarna i Team Velociped – som ägnar sig mest åt landsvägscykling och mountainbike – lär ta chansen att provköra banan inom kort.
– Jag är säker på att många klubbar kommer att stanna till på velodromen. Våra medlemmar kommer i framtiden kunna använda banan för träning och arrangera klubbmästerskap, säger Ken Zetterdahl.

Text: Freddy Berg
Foto: Ken Zetterdahl