Ola Serneke är inte bara byggjätte. Han är cyklist också.
Artikel

En lös sadel stoppar inte byggjätten

2018-05-11

Ola Serneke är civilingenjören som drivs av att påverka samhället och dess utveckling. På bara några år har hans företag, Serneke Group, vuxit och blivit en av landets största byggkoncerner. Men det är på cykelsadeln han finner ro – så länge den sitter fast.

För 16 år sedan startade Ola företaget som i dag heter Serneke. Till en början skrattades hans stora planer allt som oftast ut. Men skrattar bäst som skrattar sist.
I dag är Serneke en av landets största byggkoncerner och om bara några år står en helt ny stadsdel klar i Göteborg – tagen rakt ur Olas tankar och visioner.
– Jag fick idén om Karlatornet 2004, när jag köpte den första fastigheten. Planerna har utvecklats och nu blir det en väl genomtänkt stadsdel som hela världen ska kunna referera till. En blandstad som ska leva alla dagar i veckan, hela dygnet runt, säger han.

I Karlastaden, som ska ligga alldeles bredvid hamn-inloppet på Hisingssidan, kommer det att byggas över 2000 bostäder, tusentals kvadratmeter kontor, handel, vård, äldreboende och mycket, mycket mer. Samtidigt, en motionsrunda på cykel bort, planerar Ola Serneke att bygga en velodromarena, precis intill multisportanläggningen Prioritet Serneke Arena.
– Jag tycker om att utveckla sport och ser möjligheter i att bygga fler anläggningar. Marken ska ut på markanvisning inom kort och då ska vi lämna in förslag på användning.
– Cyklat har jag gjort sedan jag var 10–11 år. Till en början i Alingsås Cykelklubb på landsväg, sedan har det blivit mer MTB. Jag tycker om långlopp och idrott som innehåller lite fart och natur. Utöver cykel är jag bland annat intresserad av skidåkning och enduro, säger Ola.

Cykelintresset går inte att ta miste på. I en satsning med Allebike från Alingsås är Ola och hans företag sponsor till Serneke Allebike CK.
– Vi vill skapa ett intresse för cykel i allmänhet och som träningsform för ungdomar. Teamet är ett sätt att få fram elitcyklister som barn ser upp till.

Ola cyklar också mer än gärna själv. I år är tanken att han ska cykla ett antal lopp i långloppscupen i MTB och även några landsvägslopp, där givetvis Vätternrundan är en av höjdpunkterna.
– Jag har cyklat Vätternrundan tidigare. Efter tre mil fastnade min kedja mellan ramen och drevet där bak. Jag stannade kort för att lägga den till rätta och i min iver att ta i kapp vår klunga sprang jag och hoppade upp på cykeln. Då knäcktes sadeln och den blev riktigt lös. Jag körde med den lösa sadeln i 27 mil, så jag hade bra ont i triceps. Till slut kom jag i mål på 07.52.

I sommar står Ola Serneke på Vätternrundans startlinje igen, då med målsättningen att cykla under 07.20 – med en hel sadel. 

Text: Johan Fransson
Foto Privat

Här kan du läsa mer om planerna på ett velodrombygge i Göteborg.


Ola Serneke

Ålder: 46.
Familj: 3 döttrar.
Bor: Alingsås, Göteborg och Stockholm.
Arbete: Egenföretagare.
Bästa med cykling: ”Man får vara ute och kan faktiskt använda det som färdmedel.”
Motto: ”Aldrig ge upp.”