Artikel

Serneke satsar på ny velodromarena i Göteborg

2018-01-11

Velodromsporten har länge fört en undanskymd roll i Sverige. Nu vill byggherren Ola Serneke sätta den på kartan ordentligt – och bygga en stor inomhusarena i Göteborg.
– Cykling är en sport som växer. Att locka folk till träning inomhus kommer inte vara något problem, säger han.

I Falun finns Sveriges enda velodromanläggning inomhus. Snart blir det ändring på det, i alla fall om Ola Sernekes planer blir till verklighet.
– Velodromsporten i sig är känd, men det finns få aktiva i Sverige på grund av att det inte finns tillräckligt med träningsanläggningar. Vi ser också en möjlighet i att få hit föreningar och lag från Europa som förlägger sin träning i vår anläggning, säger han.

Sport och föreningsliv ligger nära Ola Sernekes hjärta. Hans företag har byggt upp Prioritet Serneke Arena som stolt kan tituleras som Nordens största multisportanläggning. Dessutom är de storsponsor till bland annat ishockeylaget Frölunda Indians.
– Jag tycker om att utveckla sport och ser möjligheter i att bygga fler anläggningar. Kommunen skulle aldrig bygga en velodrom, men jag tror att vi genom det här kan få fram bättre cyklister i alla olika grenar. Det krävs hård träning för att bli bäst, och då behövs inomhusträning i och med klimatet vi har i Sverige.

Förhoppningen är att velodromen ska kunna stå färdig år 2020, precis intill multisportarenan på Kviberg.
– Marken ska ut på markanvisning under våren och sedan blir det tilldelning innan sommaren. Om allt går vägen kan vi ha bygglov redan i höst.

Text: Johan Fransson
Foto: Shutterstock


Sernekes velodromarena

Planerad byggtid: Två år.
Plats: Kviberg, Göteborg.
Syfte: Öka underlag och utbud för olika sporter och föreningar.

Velodromcykling

Velodromcykling, eller bancykling föddes under slutet av 1800-talet och blev snabbt populärt i både Europa och USA. Det var en av världens största publiksporter från sekelskiftet fram till andra världskriget. 2010 invigdes Sveriges inomhusvelodrom, YA Arena i Falun, som är den första velodromen sedan arenan på Kristinebergs IP i Stockholm revs i slutet av 1920-talet. Flera svenska cyklister har tävlat genom åren, bland annat bröderna Fåglum som deltagit i de olympiska spelen i grenen.
Källa: Svenska cykelförbundet.