I fjol var Gösta Andersson nära döden efter att ha insjuknat i covid-19. Nu laddar han för sin 33:e Vätternrundan. I fjol var Gösta Andersson nära döden efter att ha insjuknat i covid-19. Nu laddar 82-åringen för sin 33:e Vätternrundan – tillsammans med barnbarnet Micaela.
Gösta Andersson Det var tack vare en 50-årspresent från arbetskamraterna på DeLaval för 32 år sedan som Gösta Andersson började cykla. Ett livsavgörande beslut skulle det visa sig.
Artikel

Nära döden – nu ska Gösta cykla Vätternrundan för 33:e gången

2021-05-14

Cykeln som 82-årige Gösta Andersson fick i 50-årspresent gav honom ett nytt liv. I dubbel bemärkelse. Utan den hade Gösta inte överlevt covid-19.
    – Det var förmodligen det som räddade mitt liv, säger han.

Före sin 50-årsdag hade Gösta Andersson knappt cyklat en meter på landsväg. Då fick han en racer av sina arbetskamrater och företaget, DeLaval, som han jobbade på. En present som förändrade hans liv – och föga visste han då hur viktig den skulle komma att bli under en pandemi 32 år senare.

Vi backar bandet till våren 2020 då Gösta Andersson fördes akut till Södertälje sjukhus. Då hade han fått hög feber och svåra andningsproblem efter att ha insjuknat i covid-19. Tillståndet blev snabbt sämre och läkarna bedömde att Gösta var i så pass dåligt skick att det inte var aktuellt med någon livsuppehållande behandling.

Bedömningen accepterades dock inte av Göstas barn. De bestred beslutet, betonade att 82-åringen var ett fysiskt praktexemplar och gav bland annat de 32 cykelrundorna runt Vättern som exempel. Till slut fick de läkaren att ompröva beslutet och Gösta lades in på intensivvårdsavdelningen på Karolinska Universitetssjukhuset. När respiratorn kopplades bort efter nio dygn kunde han återigen andas på egen hand.
    – Det fanns tydligen lite kondis kvar i gubben. Att motionera kan vara skillnaden mellan liv och död, som i mitt fall, säger han.

Tackar Vätternrundan för konditionen

Konditionen ja. Den har han cyklingen och Vätternrundan att tacka för. För sedan han fick den där presenten för mer än 30 år sedan har det blivit tusentals mil på hojen. Däribland 32 gånger runt Vättern.
    – Det var mina kollegor som anmälde mig första gången, och de var dessutom så snälla att de hade köpt både cykel och cykelkläder till mig också. Ett par av dem hade cyklat några gånger tidigare, och jag antog utmaningen att hänga på. Sedan blev vi ett gäng – som mest 42 – som cyklade varje år. Nu är vi bara två kvar. Jag brukar säga att de andra har fallit bort för att de är för gamla, säger 82-åringen och skrattar.

Får sällskap av barnbarnet i år

Han känner fortfarande av sviterna från covid-19. Men från att, som han säger själv, ha legat på ”dödsbädden” för bara ett år sedan är Gösta Andersson nu återigen redo för att ta sig runt Vättern.
    Och till årets runda får han inte bara sällskap av radarkamraten sedan starten, Ole Lind, utan även äldsta barnbarnet Micaela, 25.
    – När jag låg på dödsbädden lovade hon att cykla Vätternrundan med mig om jag överlevde. Så nu har hon anmält sig till sitt första lopp. Det ska bli riktigt roligt. Vi var ute och cyklade tillsammans i september och hon har kondis må jag lova. Det gäller att hänga med.

Fick insikter på sjukhuset

Efter sina 31 dygn på sjukhuset, varav nio i respirator, fick han också en rad insikter.
    – När man ligger där och inte vet om man lever dagen efter börjar man fundera. Och det är framför allt två saker som jag skulle vilja skicka med: var rädd om tiden och använd den på rätt sätt. Och inte minst, var rädd om varandra.

Hur länge tänker du hålla på?
– Från början siktade jag på 25 rundor, nu känner jag att jag kommer att fortsätta så länge hälsan håller. Vi får se hur länge det blir. Men just nu är både jag och Ole så jäkla motiverade och tycker att det är kul.
    – Förresten, vem är den äldste som någonsin har cyklat Vätternrundan?

Text: Pierre Henriksson
Foto: Oskar Sundblad

Gösta Andersson

Ålder: 82.
Bor: Södertälje.
Familj: Catharina, tre barn och sju barnbarn.
Yrke: Nu pensionär. Tidigare produktutvecklare på DeLaval.
Intressen: ”Mitt stora intresse var mitt jobb. Jag hade 42 trivsamma år på DeLaval och det tog det mesta av min tid. Annars har jag också byggt både hus och en segelbåt. En liten hobbyverksamhet.”

Läs en längre intervju med Gösta i magasinet Cykla i augusti.