Gänget som Arnor cyklade Vätternrundan 2018 med.
Arnor Sigurbjörnsson är en av de många islänningar som har fått upp ögonen på Vätternrundan.
Till 2019 får Arnor sällskap av sin son runt Vättern. Här tränar de på Islands högland, med Hofsjökull i bakgrunden.
Inte alltför tokiga vyer för cyklisterna på Island.
Artikel

Vätternrundan poppis på Island

2019-02-06

Bara på fyra år har antalet islänningar som trampat runt Vättern mer än femdubblats. Inte konstigt om du frågar Arnor Sigurbjörnsson, som själv fastnade direkt efter att han debuterade förra året. Till 2019 får han sällskap av sin son runt sjön.
    – Atmosfären i Motala under Cykelveckan är fantastisk, inte bara för cyklisterna utan för hela familjen, säger han.

De senaste åren har intresset för landsvägscykling på Island vuxit kraftigt. Det märks inte minst i Motala varje sommar. Sedan 2015 har antalet anmälda islänningar till Vätternrundan stigit från 22 cyklister till en bra bit över 100. En anledning till det, tror Arnor Sigurbjörnsson, är det inhemska cykelloppet WOW Cyclothon som låter cyklisterna trampa 1 358 kilometer runt Island på tre dygn.
    – Det har fått de som sysslade med andra konditionsidrotter att få upp ögonen för cykling. Det är inne att leva hälsosamt och vi islänningar brukar gå ”all in” när vi tar oss an någonting, säger Arnor.
    – Vi tycker om att utmana oss själva och att cykla runt Vättern är en bra sporre för alla cyklister. Nu när landsvägscykling har blivit stort på Island har Vätternrundan blivit något man vill bocka av på listan.

På Island har ordet om loppet spridits som en löpeld, berättar Arnor. Det pratas om ett välorganiserat lopp med god stämning, såväl på som utanför cykelbanan.
    – Jag är verkligen inte överraskad att vi är fler än 100 cyklister från Island som är anmälda till sommaren. De som har upptäckt Vätternrundan har bara fina ord att säga om loppet. Det är en speciell upplevelse, både arrangemanget och strukturen runt loppet är fantastiskt.

Det var tillsammans med sju andra islänningar som Arnor tog sig an Vätternrundan 2018. Samtliga var på plats i Motala för första gången och de hade hunnit träffas för att träna ihop några gånger.
    – Ingen av oss hade cyklat så långt tidigare så vi sökte upp så mycket information om loppet som möjligt. Nu i efterhand kan vi se att vi stannade lite för länge i depåerna. Vi siktade på en tid runt tio timmar men kom i mål efter drygt 13 timmar.
    – Vi började tappa tid när vi kom till Karlsborg och en i gruppen började få kramp. Inte långt senare drabbades en annan av blodsockerfall. Men vi hade bestämt oss för att göra det tillsammans, det var en del av upplevelsen.

Med debutvarvet runt sjön färskt i minnet framhåller han själv  den goda stämningen kring loppet och det välarrangerade evenemanget i stort. Nu kan han se fram emot ännu ett besök i Motala, den här gången med sin son på cykeln bredvid.
    – Förra året stod min son vid målgången i Motala när jag cyklade in. Han sa att ”det här vill jag göra nästa år” och det klart att jag är med honom. Så vi anmälde oss, började träna och här står vi nu – redo att ge oss ut igen, säger Arnor.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


Arnor Sigurbjörnsson

Ålder: 45 år.
Bor: Mosfellsbær, Island.
Arbete: Elektriker.
Intressen: Cykling, att jaga och spela golf.
Bästa med cykling: ”Man får frisk luft och det perfekt för att leva i nuet och uppleva naturen.”
Minne från 2018 års lopp: ”Vi mötte en äldre svensk man i Jönköping som hade cyklat 15 gånger tidigare. Han sa åt oss att ta det lugnt och ha tålamod, för snart väntar backiga vägar. Men det kom aldrig några backar, vi är ju från Island”.


Utveckling islänningar på Vätternrundan

År            Antal anmälda Vätternrundan 300 km
2015    22 cyklister
2016    51 cyklister
2017    42 cyklister
2018    59 cyklister
2019    158 cyklister