Artikel

Vätternrundan ökar gemenskapen – även på fotbollsplanen

2017-12-06

För Fornåsa IF är fotboll nummer ett. Men som Motalaförening är Vätternrundan alltid en höjdpunkt.
   – Bor du i Motala och håller på med en idrott så bör du nästan ha cyklat, säger Torbjörn Jonzon, ordförande.

När Torbjörn skulle cykla Vätternrundan slutade det i ett brutet lopp och knäoperation. Men han gav det ett försök. Efter det har han hållit sig till vardagscykling och framför allt vid sidan av loppet där han är sammankallande i föreningen.
   – Vi brukar vara 25–30 medlemmar som står vid start och mål för MTB-Vättern. Det är rätt bra med tanke på att vi är närmare 400 medlemmar i föreningen. Sen har vi även hand om målgången för Minivättern, säger han.

Klubben beskrivs av Torbjörn som välmående i ett litet samhälle med 600–700 invånare och tillskottet i klubbkassan deltagandet ger är väldigt uppskattat. Men allra främst vill han lyfta fram gemenskapen det ger.
– Vi i klubben kommer närmare och lär känna varandra bättre.

Klubben har ett fotbollslag som spelar i en av Östergötlands division sex-serier. När Torbjörn själv spelade i klubben huserade laget allt som oftast i division fyra, ett ras som han inte vill tro beror på hans val att lägga skorna på hyllan. Ända sedan han spelade själv har han varit engagerad i klubbens styrelse där han nu sitter som ordförande.
– Småklubbar som vår bygger på att engagerade människor kan tänka sig att ta av sin privata tid och jobba åt föreningen. Själv satt jag redan som spelare parallellt med i styrelsen.

På Fornvalla, där laget spelar, finns fina -faciliteter som är öppna för hela bygden att använda. Två gräsplaner, en hockeyrink och en multiarena på konstgräs med utomhusgym finns att tillgå. Just multiarenan har fått uppmärksamhet tidigare. Bland annat i samband med invigningen av anläggningen, då Östergötlands Fotbollförbund utnämnde Fornåsa IF till årets föreningsstyrelse 2012. Arenan var starkt bidragande till att föreningen lyckades skapa en gemenskap i hela bygden och hamnade i centrum för ortens utveckling.

Text: Johan Fransson
Foto: Vätternrundan/Petter Blomberg (till vänster i gul väst syns eldsjälen Janne ”Back” Carlsson vid starten av MTB-vättern.)


Fornåsa IF

Antal medlemmar: Cirka 400.
Ordförande: Torbjörn Jonzon.
Gör på Vätternrundan: Start och målgång MTB-Vättern, målgång Minivättern.