Äntligen i mål efter 315 cyklade kilometrar förra året. Från vänster ses Bjørge Bråthen, Carl Kristian Gomér Torp, Espen Espevalen, Snorre Manskow Sollid, Stein Rynning Moshuus och Bjørn H Moshuus. Äntligen i mål efter 315 cyklade kilometrar förra året. Från vänster ses Bjørge Bråthen, Carl Kristian Gomér Torp, Espen Espevalen, Snorre Manskow Sollid, Stein Rynning Moshuus och Bjørn H Moshuus.
Sju laddade cyklister på väg från inkvarteringen i Motala till startplatsen inför loppet 2023. Från vänster ses Bjørn H Moshuus, Geir H Moshuus, Espen Espevalen, Bjørge Bråthen, Stein Rynning Moshuus, Carl Kristian Gomér Torp och Snorre Manskow Sollid. Sju laddade cyklister på väg från inkvarteringen i Motala till startplatsen inför loppet 2023. Från vänster ses Bjørn H Moshuus, Geir H Moshuus, Espen Espevalen, Bjørge Bråthen, Stein Rynning Moshuus, Carl Kristian Gomér Torp och Snorre Manskow Sollid.
Bjørns kommentar under inlägget om Årets funktionär 2023. Bjørns kommentar under inlägget om Årets funktionär 2023.
Artikel

”Funktionärernas arbete ger oss slitna cyklister tryck i benen”

2024-01-31

I juni ska norrmannen Bjørn H Moshuus cykla runt Vättern för 13:e gången. Som vanligt tillsammans med vännerna i Vätternrundan Norske Sykkelvenner.
    Ett lopp som han älskar tack vare det fantastiska arrangemanget och stämningen som råder runt sjön.
    – Vätternrundan slår allt – det är ett cykellopp De Luxe! Mycket tack vare alla fantastiska funktionärer, säger Bjørn.

I ett inlägg på Vätternrundans Facebook-konto i december, om Årets funktionär 2023, skrev Bjørn hur mycket att uppskattar allt servicearbete som sker i både i depåerna och på andra platser runt Vättern.
    Han minns kommentaren, som han kände att han bara måste skriva för att på något sätt visa sin, och sina norska cykelkompisars, uppskattning.
    – Jag har cyklat runt Vättern både natt- och dagtid. I regn, solsken och motvind. Dessa otroliga funktionärer bjuder alltid på ett leende, ett hejarop eller en klapp på axeln. Oavsett om de delar ut blåbärssoppa, bananer, servar cykeln eller häller upp kaffe.
    – De är fantastiska omkring banan!

Bjørn berättar om sina upplevelser under tidigare lopp och hur viktigt det är med alla som engagerar sig.
    – De gör så att jag kan koncentrera mig på att cykla. De håller koll på rondeller, vägar där det kan bli trångt med bilar, säkerheten, ger komplimanger och ser till att vi ska ha det bra. Det gäller under hela loppet, på alla platser som man passerar. Deras arbete ger oss trötta, slitna cyklister extra tryck i benen.
    – Och jag vill passa på att berömma Vätternrundans organisation som har ett så fint samarbete med föreningarna runt Vättern, som därmed kan tjäna en slant till den egna verksamheten.

Tillsammans med andra norska cykelvänner samt cyklister i Røyken Cykleklubb i Asker laddar han nu för ännu ett varv runt Vättern. När Cykla.se når honom är han i de norska fjällen och åker skidor, men han längtar till cykelsäsongen.
    – Helst vill jag ju cykla, men det gäller att hålla i gång med träningen hela året om man ska klara Vätternrundan. Då är skidåkning ett bra alternativ.

”Arrangemanget är av toppklass”

Intresset för Vätternrundan startade 2010 när en kollega övertalade Bjørn att följa med till Sverige och cykla runt Vättern. Sedan dess är han fast.
    – Jag har alltid gillat att cykla och loppet gav mersmak. Det är socialt, arrangemanget är av toppklass och så alla dessa funktionärer som verkligen ser till att vi ska orka ända till mål. För mig är det årets happening.
    – Och så är det vackert runt Vättern, vilket jag tänker visa min fru på en semester. Men då ska vi inte bara cykla utan njuta av vyerna i lugn och ro.

De kallar sig Vätternrundans Norske Sykkelvenner, gruppen från cykelklubben som ska cykla loppet i år. Bjørn är veteranen och kallas för ”kapteinen” av de andra. Det är han som bokar logi på Ankaregatan i Motala, ordnar med mat, dryck och ser till att logistiken fungerar.
    Tillsammans med medlemmar i Røyken Cykleklubb blir de i år runt 30 cyklister i två grupper som startar med tre minuters mellanrum.
    – Vi är som de tre musketörerna, en för alla – alla för en. Vi hjälper och stöttar varandra under loppet för att tillsammans kunna rulla in i målområdet i Motala. En känsla som måste upplevas för att den ska förstås och som vi definitivt vill uppleva som ett lag.

Hur mycket längtar du till årets lopp?
– Enormt mycket! Både för att cykla och att uppleva allt omkring.
    – Vad som är roligt är att vi för varje år märker nya förbättringar. Exempelvis den nya bansträckan via Askersund och Zinkgruvan. Visst, man missar utsikten från Hammarsundsbron, men trafiksäkerheten går självklart före!

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat