I podden Flåset pratar Amanda Helger, Amanda Högvik och Johanna Karlsson om deras satsning på En Svensk Klassiker. Härnäst väntar Vätternrundan. I podden Flåset pratar Amanda Helger, Johanna Karlsson och Amanda Högvik om deras satsning på En Svensk Klassiker. Härnäst väntar Vätternrundan.
Än så länge har det inte blivit särskilt många mil på cykeln. Fram tills Vätternrundan hoppas trion att de har åtminstone 50 av de rekommenderade 100 milen i benen. Än så länge har det inte blivit särskilt många mil på cykeln. När det är dags för Vätternrundan hoppas trion att de har åtminstone 50 av de rekommenderade 100 milen i benen.
Klassikern och Flåset-podden har fört Amanda, Amanda och Johanna närmare varandra. Klassikern och Flåset-podden har fört Amanda, Amanda och Johanna närmare varandra. Nu är de en nästan oskiljaktig trio.
I förra och det nästkommande avsnittet av Flåset får de tips av Vätternrundans Anna Öhrström om vad de bör tänka på inför loppet. I förra och det nästkommande avsnittet av Flåset får de tips av Vätternrundans Anna Öhrström om vad de bör tänka på inför loppet.
Artikel

Vätternrundan nästa för trion bakom Flåset-podden

2023-05-21

De är precis färdiga med Göteborgsvarvet. Om en månad väntar nästa av årets många utmaningar för trion Amanda Högvik, Johanna Karlsson och Amanda Helger. Då väntar Vätternrundan 315, men frågan är hur många mil de har i benen när de ställer sig på startlinjen?
    – Kommer vi upp i hälften av de 100 som rekommenderas får vi vara nöjda, säger Johanna.
    – Vi får tänka på Stig, då fixar vi det, fyller Amanda Högvik i.

Det är Vätternrundans pionjär, 77-årige Stig Johansson, som hon syftar på. Han som har cyklat samtliga lopp sedan starten 1966. Dessutom i jeans, träskor och på en Husqvarna-cykel från 1937.
    – Vi såg dokumentären om honom och kan han klara av det, så gör vi det också. Det gäller bara att ha pannben, säger Amanda Högvik.

För henne, Amanda Helger och Johanna Karlsson är det dock första gången som de ska cykla runt sjön. Men särskilt nervösa är de inte.
    – Vår inställning är att vi hellre skrattar åt grejer än tänker på det jobbiga, säger Amanda Högvik.

Vill träna på ett avslappnat sätt

Det har de som lyssnat på podden Flåset fått höra. Där får vi följa vännernas resa mot En Svensk Klassiker, där de tillsammans med inbjudna gäster pratar om alltifrån hur det kom sig från första början till alla utmaningar längs vägen. Allt med målsättningen att få tips till sig själva och samtidigt inspirera andra.
    – Vi försöker visa att man inte behöver vara supervältränad för att klara av något sådant här. Att alla inte behöver jaga tider, utan att man också kan göra det på ett avslappnat sätt, säger Amanda Helger.

Alla i poddtrion gillar visserligen att träna sedan tidigare, men några fysfenomen vill de inte kalla sig. Något som också märks i poddbeskrivningen: ”Om när livet kommer emellan, där man även dricker vin, går och lägger sig försent ibland och vägrar gå på dieter.”.
    – Träning i sig är inget nytt för oss. Grenarna däremot. Vi har grundkonditionen, men inte grundkunskapen, säger Johanna Karlsson.
    – Vi gillar helt enkelt att ha båda delarna, säger Amanda Helger.
   
– Som senast när vi körde ett hårt intervallpass följt av härligt häng med pizza och öl. Det blir ett sätt att umgås, säger Amanda Högvik.

Flåset och Klassikern blev starten på nära vänskap

Såväl i podden som i intervjun låter det som att de har varit vänner sedan barnsben. Men faktum är att vänskapen är relativ ny. Första gången de tre hängde ”på riktigt” tillsammans var i november förra året. Det var också då de bestämde sig för att göra Klassikern.
    – Vi funderade lite på vad vi ville ha gjort innan vi blev gamla och insåg att alla ville göra En Svensk Klassiker. Och så blev det, sedan var Vasaloppet bara några månader senare…, säger Amanda Helger.

Nu, ett drygt halvår senare har banden stärkts enormt. Mycket tack vare Klassiker-resan.
    – Så fort vi är ifrån varandra känner man sig som en tredjedel, säger Amanda Högvik.
   
– Vi hade aldrig varit så nära om vi inte hade gjort det här tillsammans. Det har verkligen gynnat vår relation. Samtidigt ska det bli intressant att se var bristningsgränsen går. Vi har inte haft vår första konflikt ännu. Det kanske kommer på Vätternrundan, säger Johanna, skrattar och fortsätter:
    – Skämt åsido. Är det någon träningsresa man ska göra, då är det En Svensk Klassiker. Man får vänner för livet.

Under året har de också upplevt en gemenskap med andra Klassikerdeltagare, såväl före detta som andra som är inne i sin första.
    – Startsträckan att bli kompisar är så kort. Och det är något som man delar med så många andra. På loppen går det att ta på den känslan, och man blir nästan religiös, säger Amanda Högvik och fortsätter:
    – Alla människor som man träffar på är det som gör En Svensk Klassiker så speciellt. Liksom alla resor man får uppleva. Man får se så många saker och platser som man inte hade fått göra annars.

Några få cykelpass inför Vätternrundan – än så länge

Inför Vasaloppets Öppet spår hade tjejerna väldigt lite erfarenhet av längdskidor. De hann med 16 mils träning, men lyckades ändå ta sig i mål på nio timmar. Lite av samma situation är de i nu med knappt en månad kvar till Vätternrundan.
    – När vi började med det här hade vi en stor respekt för Vasaloppet. Jag hade ändå varit spinninginstruktör och tänkte att Vätternrundan bara handlade om att cykla, att det skulle gå att chilla. Men i helgen när jag körde hem från Göteborg till Stockholm och passerade Brahehus såg jag på gps:en att det var 247 kilometer kvar. När jag tre timmar senare inte ens var hemma insåg jag att Vätternrundan är långt, säger Amanda Högvik.

Förhoppningen är att de i alla fall ska komma upp i 50 mil innan de står i startfållan den 16 juni. Till sin hjälp har de bland annat tagit Vätternrundan-medarbetaren Anna Öhrström, som i poddens senaste avsnitt frågas ut om loppet.
    – Vi fick väldigt mycket värdefulla tips, med små grejer som kan göra skillnad och en checklista med vad man bör ha med sig. Men framför allt gav hon massor av pepp och inspiration, som gör att vi känner att det här kommer vi att fixa, säger Amanda Högvik.

Vad är ni mest skraja för?
– Vädret. Jag föreställer mig sol och blå himmel, men inser att det kommer att vara ett hårt lopp även med det. Så med tanke på våra förutsättningar behöver vi ha vädret med oss, säger Amanda Högvik.
   
– Ja, men helst inte för varmt. Det märkte vi nu på Göteborgsvarvet. Så gärna lite molnigt, säger Amanda Helger.

Text: Pierre Henriksson


I nästa avsnitt av Flåset kommer del 2 av intervjun med Anna Öhrström.

Amanda Helger

Ålder: 32.

Bor: Stockholm.

Yrke: Marknadskoordinator.

Familj: Sambo.

Intressen: Naturupplevelser, pinna nya matställen på kartor, passa andras hundar.

Amanda Högvik

Ålder: 28.

Bor: Stockholm.

Yrke: Konsult.

Familj: Hund.

Intressen: Campervan, natur och kite.

Johanna Karlsson

Ålder: 25.

Bor: Stockholm.

Yrke: Projektledare.

Familj: Mamma, pappa, storasyster och Flåset så klart.

Intressen: Asiatisk mat, segla i motvind, 80-talsmusik och leka med Amanda Högviks hund.

Anna Öhrströms tips till Flåset

I det senaste och nästkommande avsnittet av Flåset-podden får trion tips av Anna Öhrström, från Vätternrundan, om vad de bör tänka på inför loppet. Bland annat det här:

Vad skulle jag ha med mig:
Hjälm, telefon, powerbank, multiverktyg, slang, pump och/eller luftpatron, däckavtagare, extra energi som bars och gels (förutsatt att du är van att äta dessa). Kläder efter väder. Solskydd vid behov.

Kläder:
Vid kylig temperatur:

  • Tunn mössa eller cykelkeps under hjälmen.
  • Buff runt halsen.
  • Kortärmad underställströja.
  • Kortärmad cykeltröja med fickor bakpå.
  • Armvärmare.
  • Vindjacka.
  • Korta cykelbyxor.
  • Benvärmare.
  • Långfingrade cykelhandskar.
  • Skoöverdrag.

Vid finväder med lite svalare temperatur på natten:

  • Ev. cykelkeps under hjälmen.
  • Kortärmad cykeltröja med fickor bakpå.
  • Armvärmare.
  • Vindväst.
  • Cykelbyxor.
  • Ev. benvärmare.
  • Cykelhandskar.

Och glöm inte att man kan lämna in kläder i depåerna som fraktas tillbaka till Motala.

Vad dricker jag?
Jag har med mig två 500 ml flaskor: en med vatten och en med sportdryck för snabb energi, som jag fyller på i depåerna. Jag föredrar Enervits Isotonic Drink som innehåller kolhydrater och mineraler som ger snabb energi under fysisk aktivitet. Kolhydrat-elektrolytlösningar förbättrar vattenupptaget vid fysisk aktivitet och bidrar till bättre uthållighet. Jag dricker ett par klunkar omkring var 20:e minut och varvar då vatten och sportdryck.