Video

Den siste pionjären – se hela filmen här

Filmen producerades under år 2020 och hade premiär på juldagen samma år. Sedan dess har Stig Johansson tagit sig i mål på Vätternrundan ytterligare tre gånger – totalt 58. 


De flesta känner honom som den tokige cyklisten som cyklar Vätternrundan på en gammal hoj, med slitna jeans, träskor och speciella mössa. Men vem är han egentligen – krutgubben som för det mesta gör allt för att slippa uppmärksamhet?

I Sverige finns det över 2 000 personer som heter Stig Johansson. Men Stig Johansson, 77 år, från Fagersanna är unik. På många sätt. Framför allt är han den siste pionjären – den ende i hela världen som har cyklat 58 Vätternrundor, samtliga sedan starten 1966. Men Stig är mer än så.

Bakom fasaden döljer sig en ensamvarg med stort hjärta för sin bygd, där samhällsengagemanget står i fokus. Att hjälpa andra är viktigare än att framhäva sig själv. Och att cykla 30 mil är väl ingenting: “Nåt sa’ en gôre, för jag gôr ju inte så môe annat”, som han säger på sin karakteristiska västgötska.

I “Den siste pionjären” får vi för första gången komma Stig Johansson in på skinnet. Vi träffar honom hemma i Fagersanna, på Lundbergs möbler där han jobbar, i ishallen och när han förbereder skidspåret inför vintern. Vi får också möta människor i Stigs omgivning som berättar om den levande legendaren och vad han betyder såväl för dem som för bygden. Så klart även när han sommaren år 2020 tog sig de dryga 30 milen runt sjön.

Sätt er ner i soffan och njut av 44 minuter med Stig Johansson.

Filmen är producerad av Mediaspjuth och Vätternrundan och kan ses här på Cykla.se och Vätternrundans Facebook-sida.