Vätternrundan har tagit fram alternativa datum för Cykelveckan 2021
Artikel

Vätternrundan fortsatt optimistiska – räknar med lopp 2021

2021-02-09

Vätternrundan jobbar vidare med målsättningen att arrangera säkra lopp den 11–19 juni 2021. Men arrangören har också tagit fram reservdatum i höst – för säkerhets skull.
    – Vi sätter våra deltagare, funktionärer och samarbetspartner i första rummet och det är en  självklarhet för oss att anpassa loppen efter de förutsättningar som gäller, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan.

Pandemin har ställt till det för de svenska motionsloppen. Men i mitten av januari kom Folkhälsomyndigheten med ett positivt besked. I en rapport till regeringen föreslog FHM att utomhusarrangemang över icke avgränsade ytor ska kunna undantas från deltagarbegränsningar – om smittspridningen går ner och det går att säkerställa att trängsel kan undvikas.
    Något som ökar möjligheten för Vätternrundan att kunna arrangera Cykelveckan i Motala enligt plan den 11–19 juni.
    – Vi arbetar hårt med det vi kan styra för att erbjuda ett smittsäkert arrangemang, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Anpassningar i start, mål och depåer

För Vätternrundans del handlar det framför allt om anpassningar och begränsningar i start, mål och depåer.
    – Vi jobbar stenhårt med protokoll och riktlinjer för att smittsäkra loppen. Vi tittar på allt ifrån enkla saker, som att deltagarna ska leda cykeln i höger hand för att skapa naturlig distans, till större förändringar av målområdet där vi kan styra in cyklisterna på olika vägar när de kommer i mål. Cykelveckan kommer inte att se ut som vi är vana vid, men det kommer att bli lopp, säger Oskar Sundblad, försäljnings- och marknadschef på Vätternrundan.

Tagit fram reservdatum

För att verkligen säkra upp loppen 2021 har Vätternrundan dessutom tagit fram reservdatum i höst, om det skulle visa sig vara omöjligt att arrangera Cykelveckan som planerat i juni.
    – Vi är ödmjuka och vet att det är många faktorer som ligger utanför vår kontroll, säger Gunilla Brynell-Johansson.
    – Vi tror på en Cykelvecka i juni och det är det vi arbetar för som vårt första alternativ. Men vi har också gått igenom alternativen och kommit fram till att det skulle fungera att köra loppen i september på ett bra sätt, säger Oskar Sundblad.

I den ovisshet som råder har Vätternrundan också flyttat fram den sista betalningsdagen för sina lopp till den 15 april. Det är också då – senast i mitten av april – som arrangören räknar med att kunna lämna besked om eventuellt flytt av loppen till hösten.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan

Cykelveckan 2021

Vätternrundan räknar fortsatt med att kunna arrangera Cykelveckan 2021 i juni. Då är det följande datum som gäller:

Här är de alternativa datumen, ifall det skulle visa sig vara omöjligt att arrangera loppen som planerat i sommar: