Artikel

Bästa tipsen om du ska ta med egen cykel på flygresan

2018-03-06

Planering och förberedelser är A och O om du ska ta med din egen cykel på träningsresan. Att lägga tid på att se över exempelvis försäkringar, flygbolagets policy och hur du ska paketera din cykel är väl värt varje minut det tar. Här får du tips och råd om vad som är viktigt att ha i
beräkningen när biljetten ska bokas.

Försäkringar

Ta inte för givet att cykeln ingår i din vanliga hem- eller reseförsäkring. Kolla med ditt bolag och ta reda på vad som verkligen gäller. Ett telefonsamtal kan vara skillnaden mellan dröm och mardröm när du plockar ut din nya kolfiberram i smådelar när cykelväskan efter resan öppnas.

FLygbolagen

Läs policyn om vad som gäller för just det flygbolag som du ska resa med och försäkra dig om att du får ta med din cykel. Ingår cykeln i ditt vanliga bagage? Tillkommer en extra kostnad?

Vissa flygbolag kräver att styren vrids, pedalerna tas av, däcken töms på luft och att extradelar tas bort eller täcks över om man inte packar i en hård väska. Elcyklar räknas som farligt gods och får inte tas med ombord.

Transportering

Cykelkartong är det billigaste alternativet eftersom cykelaffärer ofta ger bort dem om man frågar. Du får plats med din cykel och annan packning och kan enkelt försluta den med packtejp (glöm dock inte att packa ner tejpen inför hemresan). Nackdelen är att kartong lätt går sönder samt att den är stor och otymplig om du ska resa vidare.

En mjuk cykeltransportväska är ett smidigt och mindre alternativ som görs i slitstarka material. Har du ingen vadderad väska kan du enkelt förstärka den inuti med dynor, handdukar eller kartongbitar. En nackdel är att du måste montera isär din cykel för att få ner den.

Hårdskalsväskan är det klart bästa alternativet för din cykel, men det är också det dyraste om man ser till inköpet. Dessutom kan väskans vikt bli en nackdel. Visserligen har de hjul som underlättar transporten till och från incheckningen, men vikt kostar pengar på flyget. Tyngden gör också att väskan slits mer eftersom den påverkas mer av stötar.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Shutterstock


Experten tipsar

OS-guldmedaljören Bernt Johansson reser ofta på cykelresor och har stor kunskap i ämnet. Vad säger experten?
– Ska du åka till Mallorca är mitt råd att hyra på plats. Det finns ett jätteutbud med fina racercyklar i nästan varje kvarter och det kostar inte mycket mer än att skicka cykeln med flyget.
– Men om du tar med egen cykel bör du skaffa en riktigt bra cykelväska. Om du inte vill det så har jag ett råd som dessutom är ett enkelt sätt att packa på och cykeln blir obetydligt tyngre än vanligt. Samtidigt syns det att det är en racercykel. Det brukar borga för att cykeln hanteras försiktigare:

  • Ta av framhjulet, skruva av pedalerna, kör ner sadeln i botten, sätt en distans i framgaffeln och släpp ur den mesta luften ur däcken.
  • Använd gärna rörisoleringstuber (som rörmokare använder) som du trär runt gaffeln och ramrören.
  • För säkerhets skull kan det vara bra att täcka bakväxeln med lite skumgummi.
  • Bind fast framhjulet med styret mot överröret på cykeln.
  • Emballera sedan cykeln med någon slags skyddsplast (finns i bygghandeln) som du tejpar fast med packtejp.

ta också med:

  • Cykelpump
  • Cykelverktyg för att montera ihop och isär din cykel eller ifall något händer.
  • Specifika reservdelar som passar just din cykel.
  • Innerslangar och lagningskit.