Artikel

Världens lättaste sadel gör entré

2016-09-17

Nästa år fyller den italienska sadeltillverkaren Selle Italia 120 år. Det firas med en ny retromodell som har fått namnet Sella Italia. Framtiden bejakar företaget genom att i år lansera världens lättaste sadel – SLR C59.
– Den är tänkt för högpresterande racercyklar av kolfiber, säger Alberto Curtolo, exportchef för Selle Italia.

Den syns knappt där den ligger på vågen i Selle Italias monter under Cosmobike Show i Verona. Och den ser onekligen lite obekväm ut. Men Alberto Curtolo förklarar att den 61 gram tunga kolfibersadeln faktiskt är väldigt bekväm.
– Sadlar i kolfiber är svåra att tillverka. Den måste vara riktigt stabil i mitten samtidigt som den ska vara flexibel och ge med sig på sidorna där bak. På så sätt blir det mer komfortabelt när du cyklar, säger han.
Sadeln är ännu inte ute på marknaden men Alberto Curtolo räknar med att försäljningen börjar någon gång i november/december. Och när det nya året sedan tar fart är det dags för Selle Italia att börja fira ordentligt. Serien Sella Italia hyllar de allra första sadlarna som företaget tillverkade och kommer i tre olika sadelmodeller plus lite kringutrustning.
– Allt är tillverkat för hand i Italien av äkta läder. Tanken är att de ska sitta på historiska cyklar eller city bikes, säger Alberto Curtolo.

Text och foto: Johan Larsson


Här följer alla artiklar från Cyklas bevakning av Cosmobike Show i Verona: