Artikel

Aerodynamik med känsla för stil

2016-09-17

Snyggast i Verona. Ja, det priset går helt klart till modellen Lampo från Sarto. Cykeln tillverkas endast efter kundens önskemål och har helt unika aerodynamiska egenskaper.
– Våra främsta kunder är faktiskt amatörer som vill ha det allra bästa och har råd med det, säger Karim Kalaf, marknads- och försäljningschef på Sarto.

Det var få som gick förbi Sartos monter på Cosmobike Show i Verona utan att stanna till en liten stund. De flesta tog även fram sina mobilkameror för att föreviga modellen Lampo i minnet. Och den futuristiskt minimalistiska designen är minst lika uppseendeväckande som de aerodynamiska egenskaperna.
– Hela idén med Lampo var från början att bygga en aerodynamisk och lätt cykel med en stel ram. Den stela ramen är viktig för att få de bästa aerodynamiska egenskaperna, säger Karim Kalaf.

Ramen är gjord av 100 procent kolfiber och den, inklusive sadeln, tillverkas hos Sarto i Venedig. Vikten ligger på just under 1 kilo och en fullt utrustad cykel väger 7.1 kilo. Varje del av ramen i Lampo har genomgått tuffa aerodynamiska tester i ett avancerat datorprogram och den senaste versionen använder sig av en teknologi som kallas för Triple Edge. I princip avlånga upphöjningar på delar av ramen som gör att luftmotståndet minskar.
– De går faktiskt att jämföra med den aerodynamiska effekt som hålen på en golfboll har och de gör att turbulensen blåser i väg från cykeln, säger Karim Kalaf.

Text och foto: Johan Larsson


Här följer alla artiklar från Cyklas bevakning av Cosmobike Show i Verona: