Artikel

Fullt med häftiga prylar på Cosmobike

2016-09-17

En mässa är inte komplett utan nyheter och spännande prylar. Cosmobike Show i Verona är inget undantag. Här vimlar det av utrustning som får munnen att vattnas hos vilken cykelälskare som helst. Cykla.se har valt ut några av de mest intressanta produkterna på mässan.

Ett samarbete mellan de italienska cykeltillverkarna Klaxon och Animus har resulterat i två MTB-modeller, hardtail och cross country, där ramen är tillverkad av norditaliensk bok med inslag av kolfiber. Trots träkonstruktionen är ramen stabil i sidled och flexibel vertikalt.
– Det här är först och främst ett experiment för att visa att det går att tillverka mountainbikes i trä , säger Andrea Spezzani, marknads- och försäljningschef på Klaxon.

Snart är cykelpumpen ett minne blott. Det franska företaget Production Functional Factory har nämligen tagit fram en liten luftkompressor på endast 400 gram som klarar av ett tryck på upp till 50 bar/725 psi. Kompressorn kan användas till att blåsa upp ett däck eller fylla en bärbar lufttub med samma tryck.
– Den är perfekt när du har fått punktering eller om du behöver fylla på stötdämparna. Du slipper använda en cykelpump, i stället är det bara att trycka på en knapp, säger Vincent Verdot, säljassistent på Production Functional Company.
Lufttuben är enkel att ta med på cykelturen, antingen fastspänd på ramen eller i en väska, och kompressorn fungerar genom exempelvis en sladd till cigarettändaren i bilen.
– Fokus för oss nu är cyklar men det finns en marknad för teknologin även inom andra branscher. Vi har exempelvis fått förfrågningar från områden som fordonsindustrin, transportsektorn och flygplansindustrin. Det är många stora företag som är intresserade av applikationen, säger Vincent Verdot.

I år har det klassiska tyska företaget Abus 10-årsjubileum för cykellåset Bordo. Det firas bland annat med en specialutgåva som heter Black Edition där det även ingår några specialprylar. Bordos, som är det mest sålda cykellåset i Europa, är vikbart och hållaren monteras på ramen under sadeln.
– Varje länk är fem centimeter långt och gjort helt av härdat stål. Det finns dessutom en variant som kan låsa samman två cyklar och en till elcyklar där nyckeln går till både låset och batteriet, säger Luca Guidotti, vd för Abus i Italien.

Polini är ett välkänt italiensk företag som främst tillverkar specialdelar till motorcyklar. Men historien började som cykeltillverkare efter andra världskriget och nu har cirkeln slutits. Under Cosmobike Show lanserar Polini elmotorn E-P3 som, i stort sett, är helt integrerad med ramen. Konstruktionen tog hem juryns pris under Cosmobike Tech Awards.
– Det här är en motor som ger bra fart men som samtidigt är liten och endast väger 2 850 gram. Dessutom är samtliga kablar integrerade i ramen, säger Dalila Agrati, kommunikationschef på Polini.

Även företaget Alchemist från Venedig tog hem ett pris under Cosmobike Tech Awards. Deras fälg X9.26 för mountainbikes är av 100 procent kolfiber och specialkonstruerad för att ge bättre stötdämpning och därmed förhindra exempelvis punktering. Insidan är slät eftersom ekrarna är monterade på utsidan av fälgen och därmed behövs det ingen tejp. På så sätt går det även att byta ekrar utan att ta av däcket. Just ekrarna sitter dessutom i en något större vinkel än normalt, 12 grader i stället för 7, vilket ger en starkare och mer stabil konstruktion.
– Fälgen har 24 ekrar och naven går att få helt i kolfiber, aluminium eller titan, säger Sandro Marcorin, vd på Alchemist.

Text och foto: Johan Larsson


Här följer alla artiklar från Cyklas bevakning av Cosmobike Show i Verona: