Artikel

Vårlängtan? Dags att boka cykelsemestern!

2017-02-10

Det bästa i den mörka vinterträningen är att man har något fint att se fram mot på våren. Just att ha något roligt att längta till är kanske den största anledningen till att man åker på cykelläger.
Frågan är dock vilken del av Europa man skall åka till? Om man vill åka på vintertid så får man ta sig till Kanarieöarna eller ännu längre bort från våra breddgrader.
Här nedan följer mina bästa tips för den bästa cykelsemestern mellan mars och oktober.

1. Toscana, Italien

Europas bästa plats för ett träningsläger, där maten är religion och många italienska cykelstjärnor som Cipollini, Bettini och Nibali har fostrats. I Toscana finns Italiens vackraste vägar där cyklister visas stor respekt. Sommartid ska man undvika den populära kustvägen. I de berömda vinlandskapen är det en upplevelse att få träna, då det är en oslagbar vacker natur med alla möjliga typer av vägar och klättringar.

Flygplatser: Florens och Pisa.

2. Gardasjön, Italien

Att bo vid den södra delen av sjön ger perfekta möjligheter för cyklister. Söderut är det flacka landskap och desto mer norrut, utmed sjöns sidor, man åker blir bergen allt högre. Där finns det klättringar som gör även den mest vältränade nöjd. I kombination med det italienska köket är detta ett oerhört vackert och givande ställe för ett träningsläger.

Flygplatser: Verona, Venedig och Bergamo.

3. Katalonien, Spanien

Den här delen av Spanien, som har högst standard, har även den bästa asfaltsbeläggningen. Här kan man få alla olika träningsvägar, då det finns både flacka vägar och långa bergspass. Katalonien har en fin natur och relativt lite trafik om man undviker kusten sommartid.

Flygplatser: Barcelona och Gerona.

4. Dauphine, Frankrike

Att cykla i de franska alperna är en riktigt häftig upplevelse. Här måste man dock planera in juni–augusti för bra väder. De panoramavyer man får från toppen av klättringarna gör att det är värt att kämpa sig uppför bergen. Kända berg är Galibier, Alpe d´Huez, Col de la Madeleine med flera.

Flygplatser: Grenoble och Lyon.

5. Costa Blanca, Spanien

Ett solsäkert ställe som är mycket populärt bland proffslagen att ha läger på. Och då är Calpe det mest besökta stället, där det finns många hotellkomplex. Det finns relativt många vägar att välja på. Tyvärr är det inte så naturskönt, utan mer ett kargt landskap där vinden alltid kommer åt.

Flygplatser: Alicante och Valencia.

6. Mallorca, Spanien

Mallis är ett populärt ställe för cykelmotionärer från hela norra Europa. För resenärerna är man välkommen med alla önskemål då man är van vid cykeluthyrning och caféer. Nöjer man sig med den lite enklare nivån på hotell och mat så är Mallis ett bra ställe att träna på. Om du inte vill bli en mästare i stoppljuskörning kan du undvika att bo i Palmabukten.

Flygplats: Palma de Mallorca.

7. Sicilien, Italien

Här får man äta gott och se mycket vackra landskap. Tänk dock på att undvika kusterna som är ett kaos att träna i. Inne på ön däremot kan det vara riktigt lugnt och fint för cyklister.

Flygplatser: Palermo och Catania.

8. Cote d´Azur, Frankrike

Den franska kusten har riktigt fina vägar, men välj i stället att komma in ett par mil i landet. Just kustvägen är nämligen alltid för mycket trafikerad. Det finns alla typer av vägar, men är i det tuffaste laget om man är otränad. Det är oftast hårda klättringar på de flesta rundorna.

Flygplats: Nice.

9. Kanarieöarna, Spanien

Detta är det varmaste stället du kan komma till i Europa, placerat i höjdnivå med norra Afrika. Öarna är väldigt bergiga och kan endast erbjuda backig terräng. Det gör att det inte är optimalt för cykelträning då man inte kan få flackare träningspass som omväxling till bergen.

Flygplatser: Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, Teneriffa och La Palma.

10. Ticino, Schweiz

Den södra delen av Schweiz är en aning osäkert vädermässigt, men det är underbart fina vägar utmed sjöarna Lago di Lugano och Lago di Maggiore. Nackdelen är att landet är relativt dyrt, men kan man acceptera det så är det ett riktigt fint ställe för att cykla.

Flygplatser: Lugano och Milano.

Text: Glenn Magnusson
Foto: Shutterstock


Fotnot:

Listan är summerat och rankad tillsammans med mina cykelkollegor som har varit på alla platser i Europa för att träna och njuta av att cykla.