Vill du fira in våren med en fikarunda med hojen? Då har du chansen i helgen, när Vätternrundan bjuder in till gruppcykling i sju platser runt om i landet. Mattias Reck, från Guided Heroes, är ledare på en av rundorna i Göteborg. Vill du fira in våren med en fikarunda med hojen? Då har du chansen i helgen, när Vätternrundan bjuder in till gruppcykling i sju platser runt om i landet. Mattias Reck, från Guided Heroes, är ledare på en av rundorna i Göteborg.
Marcus Streiffert ska tillsammans med Jimmy Bodin ta hand om cyklisterna i Falun. Marcus Streiffert ska tillsammans med Jimmy Bodin ta hand om cyklisterna i Falun...
... medan Vätternrundan-medarbetaren Anna Öhrström leder Motalagruppen tillsammans med Magnus Karlsson. ... medan Vätternrundan-medarbetaren Anna Öhrström leder Motalagruppen tillsammans med Magnus Karlsson.
Artikel

Kicka i gång cykelvåren med en fikarunda

2022-04-06

Vill du fira in våren med en fikarunda med hojen? Då har du chansen i helgen, när Vätternrundan bjuder in till gruppcykling i sju platser runt om i landet.
    – Det blir en härlig kickstart för landsvägssäsongen, säger Marcus Streijffert, som är en av ledarna under helgens turer.

I år firar Vätternrundan och Guided Heroes in våren på lördag genom att bjuda in till gruppcykling i sju svenska städer. Marcus Streijjfert håller tillsammans med Jimmy Bodin i cykelturen i Falun och han ser fram emot rundan.
    – Det är nu i den här årstiden som det är dags att byta ut ”zwiftandet” och inomhuscykeln mot racern. De fyra–fem första racerpassen varje år är gudomliga. Inte minst när man får cykla tillsammans med andra. Jag anser att gemenskapen är det allra bästa med landsvägscykling, säger han.

Gruppcyklingen riktar sig  till alla – fokus på det sociala

Under gruppcyklingen, som riktar sig till såväl nybörjare som erfarna cyklister, kommer det att vara stort fokus på det sociala.
    – Alla ska få en riktigt härlig runda. Dessutom är det en perfekt start på uppladdningen och ger bra klungträning inför sommarens Vätternrundan, säger Marcus Streijffert, som också lyfter en extra bonus under rundan i Falun.
    – Vi har lagt rutten så att vi stannar till och fikar vid Torsångs café. Ett favoritstopp för alla cyklister här uppe. Det ligger så otroligt fint vid Dalälven.

Stor procent nybörjare i Motala

I Falun finns det några platser kvar, precis som på fyra av de andra orterna. Fullbokat är det däremot i Stockholm och Motala. I Vätternrundans hemstad är det Magnus Karlsson och Anna Öhrström som leder gruppen på lördag.
    – Det ska bli otroligt kul att träffas på det här sättet, säger Anna och forsätter:
    – I Motala är det en ganska stor procent nybörjare som har anmält sig. Det är ett ypperligt tillfälle att testa på landsvägscykling i ett lugnt och behagligt tempo, och samtidigt få möjlighet att ställa frågor till någon mer erfaren. Förhoppningsvis ger fikarundan insikt om alla fördelar om och glädjen i att cykla tillsammans i en grupp.

Vad är det bästa med landsvägscykling på våren?
– Efter en lång vinter med alternativ träning är det underbart att få komma ut igen.

Alltifrån det sociala till allt vad naturen för med sig vad gäller dofter, vind och andra intryck. Frågar du mig är det inte mycket som slår en härlig vårdag på cykeln när solen skiner.
    – Sedan är det häftigt att få följa alla vårtecken fram till sommaren. Nu när man är ute är det inte mycket knoppar, men det kommer… och sedan börja rapsfälten blomma. Det är så härligt.

”Bra tillfälle att börja bygga upp formen”

Anna Öhrström, som till vardags jobbar på Vätternrundan, hoppas att lördagens evenemang bara är början på en lång tradition.
    – Jag gillar upplägget. Inte minst är det är ett bra tillfälle att börja bygga upp formen inför sommarens lopp. Här får cyklisterna sju–åtta mil in på kontot direkt, säger hon.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Robin Pagmar, Guided Heroes, Jeff Thorén


Läs mer och anmäl dig här.

Vill du få tips på hur du ska klä dig för cykelvåren? Klicka här!

Fikarunda med Vätternrundan

Lördagen den 9 april klockan 10.00 bjuder Vätternrundan och Guided Heroes in till gruppcykling. I sju städer runt om i Sverige kommer ledarledd cykling för både erfarna och oerfarna cyklister att äga rum och som sig bör ingår ett givet stopp längs vägen för en… FIKA!

Falun

Distans: 76 km.
Startplats: ICA Supermarket.
Ledare: Marcus Streijffert och Jimmy Bodin.

Göteborg (två distanser)

Distans: 72 respektive 103 km.
Startplats: ICA Max Högsbo, Lona Knapes Gata 1.
Ledare: Dennis Klaar och Johan Alfredsson (korta) respektive Mattias Reck och Fredrik Edin (långa).

Malmö

Distans: 74 km.
Startplats: ICA Maxi Cypressvägen
Ledare: Patrik Eriksson och Vincent Andersson.

Motala – fullbokat

Distans: 78 km.
Startplats: ŠKODA Motala, Vintergatan 16–17.
Ledare: Anna Öhrström och Magnus Karlsson.

Skövde

Distans: 72 km.
Startplats: ICA Kvantum Skövde, Sankta Birgittas Väg.
Ledare: Daniel Smedman.

Stockholm – fullbokat

Distans: 60 km.
Startplats: ŠKODA Bromma, Ulvsundavägen 132.
Ledare: Fredrik Almgren.

Umeå

Distans: 69 km.
Startplats: ŠKODA Umeå, Parkvägen 9.
Ledare: Conny Björnehall.