Hjalmar Hultgren har tidigare haft problem med både fysisk och psykisk ohälsa. Men efter att ha släppt prestationskraven har han genomgått en livsstilsförändring. Hjalmar Hultgren har tidigare haft problem med både fysisk och psykisk ohälsa. Men efter att ha släppt prestationskraven har han genomgått en livsstilsförändring.
Fikastoppet är en viktig del för Hjalmar under cykelrundorna. Fikastoppet är en viktig del för Hjalmar under cykelrundorna.
Peter Larsson och Hjalmar Hultgren är de två ledarna när Vätternrundans så kallade fikarunda äger rum i Kalmar den 20 april. Peter Larsson och Hjalmar Hultgren är de två ledarna när Vätternrundans så kallade fikarunda äger rum i Kalmar den 20 april.
Artikel

Fira vårens ankomst med Vätternrundans fikarunda

2024-04-05

Cykelveckan 2024 närmar sig med full fart. Det firar Vätternrundan-organisationen med officiella fikarundor runt om i landet helgen 20–21 april.
    – Det är ett perfekt sätt att inviga vårsäsongen med sin racer, säger Hjalmar Hultgren, som är ledare för rundan i Kalmar.

Att cykling och fika hör ihop är nog de flesta överens om. I mitten av april passar Vätternrundan, tillsammans med Guided Heroes, Flowlife och Enervit,  på att kombinera de två aktiviteterna. I elva svenska städer – från Umeå i norr till Malmö i söder – tar en eller flera ledare täten och bjuder på en längre runda med fokus på gemenskap, umgänge… och så klart goda fikastunder.
    – Vi kan utlova en väldigt social dag, där det finns chans att träffa nya människor och ha roligt ihop, säger Hjalmar Hultgren.

”Möjlighet till enormt kunskapsutbyte”

Tillsammans med rutinerade Peter Larsson är 24-årige Hjalmar en av två ledare för rundan i Kalmar. Och han hoppas på att få möta en blandning av cyklister.
    – Det spelar ingen roll vilken erfarenhet du har sedan tidigare. Alla ska med. Här finns möjlighet till ett enormt kunskapsutbyte och chans att få se hur det går till med gruppcykling på riktigt, säger Hjalmar.

Just gemenskapen och det sociala är något av det som han själv gillar bäst med cyklingen. Att få slippa tävlingshetsen, bara släppa allt för en stund och njuta av träningen tillsammans med andra.
    – Jag har gjort en ganska stor livsstilsförändring, där jag har haft problem med både fysisk och psykisk ohälsa. Cyklingen har gett mig nya insikter och betyder väldigt mycket. Det behöver inte alltid gå så fort. Jag mår mycket bättre av att släppa prestationskraven och bara ha det gött på cykeln. Att ta sig tid under passet för att sätta sig ned i lugn och ro över en fika med några polar. Det blir mycket roligare och mer livslång träning, säger Hjalmar.

Han skulle gärna se fler unga cyklister i hans egen ålder anmäla sig till gruppcyklingen i april.
    – Särskilt bra för de som har anmält sig till något motionslopp. Bara för att du är ung behöver du inte tävla och exempelvis Vätternrundan är ett perfekt mål för sin träning under året.
– För mig har cyklingen inneburit att jag har fått bra connection med många äldre, kunniga människor som har lärt mig mycket både om livet och cykling. Under Fikarundan finns det flera meriterade åkare som kan ge tips och tricks om det mesta.

Till sist, vilket är favoritfikat?
– Det finns ett ställe i Kalmar som serverar en riktigt god kladdkaka, så jag får nog säga det.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Fikarunda med Vätternrundan – 20 och 21 april

Med mindre än två månader kvar till startskottet för Cykelveckan 2024 bjuder Vätternrundan tillsammans med Guided Heroes, Shimano, Flowlife och Enervit in till gruppcykling runtom i landet. I elva städer kommer ledarledd cykling för såväl erfarna som oerfarna cyklister att äga rum och du är varmt välkommen att hänga med!

Som sig bör gör vi ett givet stopp längs vägen för en… fika! Och när vi känner oss klara för dagen firar vi med välförtjänt alkoholfritt guld från Carlsberg.

Det finns endast ett begränsat antal platser per ort, så det är först till kvarn som gäller.

Här är städerna:

20 april:

 • Borås (60/80 km) under ledning av Thomas Cras, Fredrik Holmer, Kenneth Stenberg och Martina Thomasson. Startplats: Stadium, Knalleland.
 • Helsingborg (70 km) under ledning av Jakob Augustsson och Mattias Lemorné. Startplats: Fibornaskolan anpassade gymnasieskola.
 • Stockholm (50–80 km) under ledning av Andrée Nienkerk. Startplats: Brostugan. OBS! Fullbokat.
 • Falun/Borlänge (75 km) under ledning av Jimmy Bodin och Marcus Streijffert. Startplats: KBK Bikes.
 • Uddevalla (50–60 km) under ledning av Björn Johansson och Andreas Hernqvist. Startplats: ICA Kvantum.
 • Göteborg (50–80 km) under ledning av Eric Sjögren, Mattias Reck och Ulrika Eriksson. Startplats: Sportspec. OBS: Fullbokat.
 • Kalmar (90 km) under ledning av Peter Larsson och Hjalmar Hultgren. Startplats: Cykelogen.
 • Umeå (60–70 km) under ledning av Conny Björnehall. Startplats: Mekonomen.
 • Malmö (50 km) under ledning av Daniel Andersson. Startplats: Musette.

21 april

 • Jönköping (60–80 km) under ledning av Ida Wånggren. Startplats: Stadium Outlet. OBS: Fullbokat.
 • Halmstad (50–80 km) under ledning av Åsa Hjalmarsson och Magnus Bengtsson. Startplats: Stadium Outlet.

Läs mer om fikarundorna på vatternrundan.se.

Hjalmar Hultgren

Ålder: 24

Bor: Kalmar.

Yrke: Studerar till idrottsvetare.

Familj: Mamma, pappa och två syskon.

Intressen: Cykling, musik och umgås med vänner.

Dold talang: Kan spela klarinett.