Artikel

Förena nytta med nöje på cykelresan

2018-03-02

Allt fler väljer att kombinera sin resa till varmare breddgrader med att vara aktiv och att förena nytta med nöje under semestern. På våren handlar det alltmer om cykling.
– Det har exploderat de senaste åren. Bara Mallorca har över 100 000 tillresta cyklister under vårmånaderna, säger Bernt Johansson, vd på Avonova Active.

Ni har säkerligen sett de klassiska tv-bilderna från OS i Montreal 1976. En ensam cyklist i regnet bakom en solfjäder av polismotorcyklar. Minuterna senare var Bernt Johansson guldmedaljör på OS-linjeloppet.
I dag är han fortfarande aktiv inom cykelsporten, bland annat som vd på Avonova Active, ett företag som arbetar med aktivt liv, hälsa och träningsresor.
– Jag var bland de första med att starta sådana här resor för knappt 20 år sedan. Nu finns det en uppsjö av bra aktörer på marknaden, säger Bernt.

Och cyklar gör han fortfarande, i stort sett varje dag, antingen utomhus eller inomhus. Fyra–fem veckor per år är Bernt dessutom själv ute på träningsresor. Gärna styrs kosan då till Italien och Riolo Terme, en liten ort strax söder om Bologna på östra sidan av Apenninerna.
– Jag cyklade mycket i dessa trakter när jag var proffs i Italien. Här finns långa flacka partier och vägar upp mot bergen att cykla på. Ett riktigt smultronställe.

Du behöver dock inte vara något fullfjädrat proffs för att åka på en cykelresa. I stort sett samtliga resmål som finns att välja bland har något för alla. Det handlar om resor för cyklister som tycker om att se sig om på semestern samtidigt som det finns tid över för såväl sol och bad som god mat och dryck.
– En cykelsemester ska vara njutbar. Jag brukar säga att kvaliteten ligger i kvantiteten, alltså att det är bättre att man cyklar längre sträckor i prattempo än att åka ner och köra slut på sig totalt de första dagarna. Det här är resor för cyklister som tycker om att se sig om samtidigt som de tränar, säger Bernt.
– Sedan är det bra om man har några mil i benen när man åker i väg. Det gör cykelveckan så mycket roligare.

Självklart kan man även åka på en cykelresa om man vill köra i högt tempo. Det handlar bara om att se till att man hamnar i rätt träningsgrupp. Något som välorganiserade arrangörer har koll på. Att åka i grupp ger, menar Bernt, en helt annan dimension i cyklingen, något som gör att man blir en bättre cyklist. Därför är det mycket viktigt att man hamnar i rätt gäng.
– Försäkra dig om att hamna i en grupp som passar just ditt tempo. Det är A och O för hela resan, säger Bernt.

Många skandinaver, engelsmän och tyskar väljer att resa söderut på vårvintern för att cykla och högst upp på listan tronar Mallorca. Många hotell står tomma den här tiden på året och de satsar därför på cykelturism fullt ut.
Dessutom bjuder ön, förutom på storslagna vyer, på bra vägar med lite trafik. Här finns även fina möjligheter till att hyra bra cyklar till bra pris.
– Mallorca sticker verkligen ut. Det är ett otroligt stort och fint resmål när det gäller cykelresor.
– Men oavsett vart man åker så gäller det att ha fokus på rätt saker. Cyklingen är viktig, ja, men träningen ska vara njutbar – alla dagar.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Bernt Johansson, Marianne Johansson, Shutterstock


Bernt tipsar:

  • För att få ut det bästa och mesta av träningen i en vecka ska du helst cykla i ”prattempo”. Annars är risken stor att du är trött och sliten redan efter några dagar.
  • Förena nytta med nöje. Du är trots allt på semester.
  • Ha några mil i benen innan du åker iväg. Det gör din cykelvecka ännu roligare.
  • Satsa på kvantitet. Cykla hellre långt i rätt grupp än bränn ut dig i fel gäng.
  • Hyr gärna cykel på plats. Det är praktiskt, du får bra cyklar och service om något skulle hända. Dessutom är kostnaden för en veckas hyra oftast marginell jämfört med att transportera sin egen cykel.

Populära resmål

Mallorca:

Många menar att Mallorca är världens bästa cykel-ö. Utmanande eller lättare cykling? Du avgör. Här finns något för alla cykelentusiaster. De flesta väljer att resa hit på våren för att få en varm och skön cykelstart på året efter en kall vinter hemma.

Sydafrika:

Att cykla MTB är mycket populärt i Sydafrika och allt fler svenskar vill uppleva känslan att cykla där. Här erbjuds man fantastisk natur och varierande cykelvägar, oavsett om du vill cykla långt och fort eller en kortare sträcka i ett lugnare tempo.

Holland:

Inget land har så många och bra cykelvägar som Holland, både i städerna och på landsbygden. Därför kan Holland vara ett bra alternativ för den oerfarne cyklisten som vill prova på cykelsemester utanför Sveriges gränser.

Moseldalen:

Moseldalen har länge varit en favorit bland cyklister tack vare sina lättcyklade vägar, storslagna utsikt och fantastiska natur. Här möts du bland annat av medeltida borgar och vackra vingårdar längs cykelvägarna.

Pyrenéerna:

På gränsen mellan Frankrike och Spanien väntar tusentals höjdmeter, slingrande serpentinvägar och fantastiska vyer. Här besegrar du samma berg som proffsen i Tour de France gör, bland annat bergskedjans ”juvel” – Col du Tourmalet.

Dolomiterna:

Norra Italien bjuder på cykelvägar där bland annat vissa etapper av Giro D´Italia körs. Serpentinvägar, otroliga scenerier över Alperna och höjdmetrar i massor – här finns cykelvägar som erbjuder något för alla.