Vadstena Slott, med rötter från 1500-talet.
Utsikt från Jönköping mot Vätterbranterna.
På Forsviks bruk har det bedrivits industriverksamhet i mer än 600 år, vilket gör det till en av landets äldsta bruksorter.
Bron över Hammarsundet med en fantastisk vy över Vättern.
I Hjo finns både glasscaféer, mysiga butiker och inte minst ångbåten Trafik.
Artikel

Upptäck Vätterns (dolda) pärlor på sommarens cykelsemester

2019-07-23

Årets Vätternrundan är över sedan ett tag. Men varför inte passa på att ta en lugnare cykelsemester runt sjön i sommar? Sevärdheterna är nämligen många. Vissa är självklara. Andra mer dolda. Här är några av höjdpunkterna som du kan njuta av.

Polkagrisar i Gränna, Karlsborgs fästning och Ombergs naturreservat. Tre givna pärlor längs resan runt sjön. Men det kan vara ett hett tips att hålla utkik efter fler sevärdheter när du tar dig runt sjön.

Eva Sandegren driver turisttidningen Runt Vättern och kan sin sjö. Tidningen, som både publiceras på webben och lämnas ut i tryckt form till turistbyråer och infopoints, bjuder på såväl reportage om aktuella händelser som förslag på besöksmål och upplevelser. Här ger Eva några av sina tips för den som vill uppleva Vätterns omgivningen utanför Vätternrundan.

Vadstena

När du passerar Vadstena kan du få en glimt av både Vadstena slott, med rötter från 1500-talet, och stadens kloster, som invigdes redan år 1384.

Borghamn, Hästholmen

Från byarna mellan Vadstena och Ödeshög bjuds du på riktigt vackra utsikter över Vättern. Härifrån kan du också få en glimt om vad som komma ska på andra sidan sjön.

Röks runskrifter

Strax öster om cykelvägen längs med Omberg finner du världens längsta runskrift. Runskriften är skriven på Rökstenen som ligger precis intill Röks kyrka och sägs vara startpunkten i den svenska litteraturens historia.

Ödeshög – Gränna

Här cyklar du troligen på en av de vackraste vägarna längs med Vättern. Passa på att njuta ordentligt.

Huskvarna – Jönköping

Dags för ett dopp? Då ställer du cykeln och går ned till Sannabadet vid Rosenlunds bankar. Visste du förresten att sandbankarna skapades när inlandsisen smälte för 10 000 år sedan. Det senaste seklet har stranden flyttats ungefär 20 meter söderut.

Bankeryd – Habo

Skippade du doppet vid Sannabadet? Här får du en chans till. Vid Domsand bjuds du på ett svalkande dopp. I Habo finns dessutom världens mest välbehållna träkyrka, även kallad Träkatedralen vid Vättern.

Hjo

På vägen runt sjön cyklar du genom vackra Hjo. Utöver glasskaféer och mysiga butiker finns också Ångaren Trafik, ett av de sista ångfartygen som har gått på Vättern.

Karlsborg

Visst är det en självklar sevärdhet, men nog platsar fästningen i Karlsborg på listan med pärlor runt omkring sjön. I år är det dessutom 200 år sedan den började byggas, även om den först togs i bruk år 1831. Här hålls det aktiviteter för hela familjen sommaren lång.

Forsvik

Vill du ta en liten avstickare, eller ge tips till vänner och familj som hejar längs vägen? Då är Göta kanal-slussen vid Forsvik ett bra tips. Här finns också Forsviks bruk som är en av landets äldsta industriella platser med mer än 600 år på nacken. Nu fungerar bruket som ett levande museum.

Tiveden

Välsignelsens kontroll, eller ”Hallelujabacken”, där bröderna Kindbom och deras far sedan 1966 har peppat och välsignat Vätternrundan-deltagarna, är tyvärr nedlagd. Men nog finns det annat att uppleva i Tiveden, som ligger mellan Karlsborg och Askersund. Bland annat den stora naturleden vid sjön Fagertärn, Sveriges enda sjö med röda näckrosor.

Askersund

Fin hamn, mysig stadskärna. När orten stod i brand år 1776 brann nästan all bebyggelse ned. De byggnader som klarade sig har flyttats till Hembygdsgården i Askersunds stadspark. Här kan du eller din familj gott ta en liten fikapaus.

Hammarsundet

Vätterns skärgård är minst sagt underskattad. Här kan man vandra, paddla eller varför inte åka turbåt. Det bästa för cyklisten är väl ändå utsikten över hela skärgården med alla dess öar.

Medevi

Sista depån på Vätternrundan må vara känt för sina honungsbullar. Men orten Medevi däremot, den är mer känt för sin välbevarade kultur och Medevi brunn, Sveriges äldsta brunnsort.

Motala

Hann du inte ta ett dopp under loppet. Cykla i mål och belöna dig med några simtag vid Nordens största insjöbad med fem kilometer naturlig strand, Varamobaden.

Text: Johan Fransson
Foto: Shutterstock, Motala kommun