Artikel

Tysklands svar på Vätternrundan

2016-05-11

Ett motionslopp över 30 mil på cykel. Genom fin, varierande natur och med sjöar runt omkring. Vätternrundan? Nej, det handlar om Mecklenburger-Seen-Runde i nordöstra Tyskland, som snabbt har blivit en populär folkfest.

En slumpanmälan till Vätternrundan var startskottet. Detlef Koepke visste inte riktigt vad han tackade ja till när en av hans nära vänner frågade honom om han skulle följa med och cykla de 30 milen runt Vättern. Svaret ledde inte bara till en anmälan till världens största motionslopp – utan det blir också startskottet till ett eget cykellopp.

För det var under förberedelserna inför debuten i Vätternrundan 2013 som Detlef Koepke började fundera varför det inte fanns ett liknande lopp i förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern där han bor.
– Under löp- och cykelträningen under hösten och vintern 2012 upptäckte jag det extraordinära landskapet runt omkring mig. Landskapet är unikt i Centraleuropa, då det är skapat av istiden. Vi har en hel del kullar och fascinerande vägar genom åkrar, skogar och mängder av sjöar, säger Detlef Koepke.

Detlef Koepke började genast skissa på ett koncept som han tog med sig till inrikesministern i Mecklenburg-Vorpommern och frågade om stöd för sin idé.
– Han tvekade inte en sekund, så jag började bygga upp ett team runt mig för att kunna realisera idén om Mecklenburger-Seen-Runde.

Sommaren därefter cyklade Detlef Koepke såväl Halvvättern som Vätternrundan för första gången, något som gjorde honom ännu mer motiverad att arrangera ”sitt lopp”.
– Vätternrundan är den stora inspirationen, helt klart. Det är ett evenemang som för folk närmare varandra och är en plattform för att nå sina egna mål. Det var en fantastisk upplevelse och gjorde min vilja att lyckas på min vackra hemmaplan ännu starkare.

Sagt och gjort. Ett år senare hade Mecklenburger-Seen-Runde premiär, och Detlef Koepke njöt när han såg de över 2 400 cyklisterna på startlinjen. Loppet har både sin början och avslutning i staden Neubrandenburg, som är huvudort i distriktet Mecklen-burgische Seenplatte. Däremellan finns det många höjdpunkter längs banan, menar Detlef Koepke.
– Redan tidigt i loppet når man en av de vackraste delarna på banan. I Mirow finns ett 1700-talsslott, där bland annat den brittiska drottningen Charlotte av Mecklenburg-Strelitz föddes. Därefter når man Tysklands största inlandssjö, Müritz. Längs vägen passeras också ett flertal vackra kyrkor och innan Penzlin cyklar man på pittoreska gränder och vägar.

Precis som Vätternrundan erbjuder dess tyska motsvarighet inte bara ett lopp – utan flera. Förutom 300-kilometersloppet finns det även ett över nio mil, som riktar sig mot kvinnor och som redan har blivit Tysklands största kvinnliga cykellopp. Här är det också tillåtet med elcyklar. Sedan i fjol har Mecklenburger-Seen-Runde även ett lopp för 7–13-åringarna. Då lanserades Mini-MSR med två distanser, över två och fyra kilometer.

2016 går Mecklenburger-Seen-Runde för tredje gången och nu hoppas Detlef Koepke och de övriga i ledningen att de når upp till 3 000 deltagare i 300-kilometersloppet.
– Jag både tror och hoppas att evenemanget -kommer att växa för varje år som går. Vi kommer också göra några justeringar, i bland annat start- och målområdet. Efter både 2014 och 2015 har vi fått väldigt bra feedback som vi har åtgärdat efter hand. Vi lär och förbättrar oss för varje år, säger Detlef Koepke som också lyfter fram festen runt omkring loppen.
– Det har blivit en folkfest, med en familjär atmosfär. Vi har ett scenprogram, barnaktiviteter och en cykelmässa, som ligger på en vacker plats nära sjön Tollense.

Text: Pierre Henriksson


DETTA ÄR MECKLENBURGER-SEEN-RUNDE

Ett årligt cykelmotionslopp som arrangerades för första gången 2014. Loppet, som löper över 300 kilometer, går i det tyska förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland med start och mål i orten Neubrandenburg. Det finns även ett 90-kilometerslopp som riktar sig mot kvinnor samt två distanser för barn i åldern 7–13 år.

I år går loppet den 27–28 maj.