Artikel

Twittrande cyklist representerar Sverige

2016-11-18

Den här veckan har Sverige-kontot på Twitter handlat en hel del om cykling. Eller rättare sagt, endast om cykling. Bakom tweeten står 30-åriga Katja Fedorova från Västerås.
– Det mest populära inlägget var omröstningen om följarna föredrar cyklister med eller utan skägg, säger hon.

Varje vecka är det en ny twittrare som tar över det så kallade Sverige-kontot som Svenska institutet och Visit Sweden står bakom. En dag fick Katja Fedorova en förfrågan via mejl om hon ville ta över kontot en vecka.
– Jag bestämde mig för att prata om cykling från mitt perspektiv på ett lättsamt och humoristiskt sätt. Inte så mycket om cykling runt om i världen utan mer om hur vi har det här i Västerås och vad det finns för sätt här hemma att överhuvudtaget få upp ögonen för cykling, säger hon och fortsätter:
– Det har varit mycket prat om att kontot är rörigt och att det är mycket hatiska meddelanden. Så jag tänkte först: ”Åh nej, ska folk vara taskiga mot mig nu?” Men faktum är att hittills har det knappt varit något negativt alls. Vissa ställer frågor som jag inte svarar på, men det är positivt överlag.

Hon beskriver sig själv som äventyrs- och tävlingscyklist och är heller inte helt ovan vid att skriva om cykling. Hennes blogg cykelkatten.cc har funnits sedan 2012 och är både välbesökt och rolig att läsa. Lite av tankarna från bloggen har hon i veckan översatt till 140 tecken.
– Jag har försökt att köra ett tema varje dag. Exempelvis har jag lyft personer som är bra för svensk cykling, svenska cykelkändisar och bra bloggare. Dagens tema är nog det mest allvarligaste temat hittills och handlar om hur det fungerar med säkerheten på våra vägar, säger hon.

Humor är en viktig faktor i det som Katja publicerar. Både vad gäller texterna och bilderna. En dag var hon ute och klappade får, en annan dag cyklade hon i snö. Den senare bilden lockade till många skratt.
– Det mest populära inlägget var omröstningen om följarna föredrar cyklister med eller utan skägg. Över 650 personer svarade och med skägg vann med liten majoritet, säger hon.

Du har kontot fram till söndag, vad tänker du skriva om de sista två dagarna?
– Vi har pratat ganska mycket allmänt om cykling och de två sista dagarna tänker jag prata lite om evenemangen runt om i Sverige. Vissa tävlingar har redan diskuterats, men nu blir det lopp och MTB-tävlingar som jag vill lyfta lite extra. Till exempel Vätternrundan och vad det finns för långdistanslopp.

Följ Katja på twitter.com/sweden fram till söndag eller på cykelkatten.cc.

Text: Johan Larsson
Foto: Jonas Wiking