Andreas Söderström byter soffa mot sadel. Nästa sommar står han på Vätternrundans startlinje, redo för det stora provet.
Under namnet Sveriges snabbaste potatis bloggar Andreas om sina tankar och funderingar kring cykling. Nu går bloggen att nå genom Cykla.se.
Artikel

Andreas byter soffan mot sadeln

2018-10-23

Andreas Söderström har länge sett sig själv som en soffpotatis. Men det ska det bli ändring på. Nästa sommar står han på Vätternrundans startlinje, redo att ta sig an den stora utmaningen. Fram till dess dokumenterar han alla sina träningstimmar och cykeltankar på bloggen sverigessnabbastepotatis.se.

Efter tiotals år bakom datorer bestämde sig Andreas Söderström för att förändra sitt sätt att leva. I den vardagliga arbetspendlingen väcktes ett intresse för cykling och sedan har det, bokstavligt talat, bara rullat på.
– Jag cyklade lite över milen varje dag och det började bli allt roligare. Sedan fick jag ett erbjudande från min arbetsgivare om att jag kunde ta ut en cykel i löneförmån som jag hoppade på, säger han.

Andreas gav cyklingen en ordentlig chans. Han läste bloggar, tidskrifter och sökte information lite överallt. När han inte hittade tillräckligt med inspiration för nybörjare tog han saken i egna händer och startade sin blogg. Där samlas tankar samtidigt som han får en chans att skriva av sig om sina upptäckter.
– Jag uppdaterar kontinuerligt om rundor som jag har varit ute på och funderingar kring cyklingen som jag stöter på. Nu när jag har börjat skapa på ytan blir allt så spännande med cykling.

När det kommer till tips och tricks, vilken cykel han skulle välja och vilka kläder som passar för cykling har han tagit råd av en kollega med stort cykelintresse. Kollegan hjälpte honom att få fart på cyklingen ordentligt.
– Jag cyklade som en dåre hela sommaren. Flera mil om dagen. Och det har bara fortsatt och växlats upp under hösten. Jag satte tidigt siktet på att genomföra Vätternrundan 2019, och vet att det kommer innebära en stor ansträngning och kräva många timmar på cykeln.

Att Andreas verkligen har fastnat för cykling är svårt att missa. Känslan att komma ut på vägarna beskriver han som meditation.
– Det finns inte plats i kroppen att känna sig stressad. Jag har börjat uppskatta naturen på ett helt annat sett och fått se årstider skifta. Det fascinerar mig verkligen att någonting jag har gått runt och grubblat på kan klarna efter ett par timmar på cykeln. Jag får känslan av att jag hamnar i ett mer hälsosamt tillstånd.

Bakom namnet på bloggen, ”Sveriges snabbaste potatis”, ligger en stor nypa ironi.
– Jag tycker att man måste kunna driva med sig själv. Jag har varit en soffpotatis, men den titeln försvinner nu tack vare cyklingen. I stället ska jag bli snabb. Kanske Sveriges snabbaste potatis.

Text: Johan Fransson
Foto: Stina Felter


Andreas Söderström

Ålder: 33 år.
Bor: Kalmar.
Yrke: Digital marknadsförare.
Intressen: Musik och datorer.
Aktuell: Med sin blogg ”Sveriges snabbaste potatis”, som går att nå via Cyklas externa bloggar.