Skidstjärnan Johan Olsson var årets starter i Vätternrundan, som släppte ut de första cyklisterna ut på den 315 kilometer långa banan under fredagskvällen.
Artikel

Tusentals cyklister har startat resan runt Vättern

2023-06-16

Klockan 19.30 på fredagskvällen släppte skidåkaren Johan Olsson repet och släppte i väg de första cyklisterna i årets Vätternrunda. Under fredagsnatten och lördagen väntar 31,5 mils cykling för de närmare 16 000 anmälda deltagarna.
    – Underbart att vara i gång igen. I år får deltagarna en magisk runda, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad. 

De kommer från hela Sverige och stora delar av världen. Under hela våren har de tränat och laddat och på fredagskvällen var det äntligen dags. Då drog de första cyklisterna i Vätternrundan i väg från Motala för en upplevelse och utmaning utöver det vanliga – 31,5 mils cykling runt Vättern. Många av dem får uppleva både solnedgång och soluppgång från cykelsadeln.
    – Allt pekar på en fantastisk juninatt för våra cyklister. Sedan ser det ut att bli rätt höga temperaturer på lördagen, så då gäller det att tänka på att få i sig vätska och svalka sig, säger Oskar Sundblad.

Uppemot 16 000 anmälda

Årets Vätternrundan har uppemot 16 000 anmälda cyklister och deltagarna startar under hela fredagskvällen och större delen av natten mot lördagen. Årets Vätternrunda är den 58:e i ordningen och bland deltagarna finns allt från debutanter som gör sin första runda till veteraner som har gjort både 30, 40 och 50 lopp.
    Totalt representerar de ett 60-tal nationaliteter. En enda deltagare har varit med i samtliga Vätternrundor hittills, Stig Johansson från Fagersanna. Han startade som vanligt 19.30 på fredagskvällen för sitt 58:e lopp.
    – Jag ser fram emot en bra runda. Jag har haft problem med ögonen några år, men nu är det fixat. Och jag gillar värmen, det är mycket bättre än regn. I år har jag nya cykellysen också, så jag tror att jag överglänser alla i hela rundan, säger han. 

Johan Olsson släppte repet

För första gången hade Vätternrundan i år en officiell starter som hade uppdraget att släppa i väg första startgrupp. Det var skidåkaren och dubbla OS-guldmedaljören Johan Olsson, som har en särskild relation till Vätternrundan och har åkt rundan själv, som fick den äran.
    – Vätternrundan är en upplevelse utöver det vanliga, som alla borde få uppleva någon gång. Känslan när man ser Motala igen efter alla timmar och klappen man ger sig själv på ryggen när man klarade det. Den väger två ton, säger han.