Under lördagen, den 15 augusti, cyklas 13 Hills i Jönköping. Det gäller för deltagarna att ta sig uppför 13 olika backar i Jönköping med omnejd. En rejäl utmaning som verkligen låter cyklisterna bekänna färg.
25 lag är anmälda i par om två. Tillsammans får de bland annat ta sig uppför Muur de Skinnersdal, med 17 procents lutning.
Norra Klevaliden, eller Alp de Norra Kleva som La Lepre Stanca kallar den, är en klassiker i sammanhanget. Med sin genomsnittliga luting på 11 procent är det en av de tuffare stigningarna.
Artikel

Trots viruset – 13 Hills i Jönköping blir av!

2020-08-14

I helgen ska Jönköpings tyngsta backar besegras. För sjätte året i följd arrangerar La Lepre Stanca evenemanget 13 Hills – en utmaning som verkligen låter deltagarna bekänna färg.
    – I år erbjuder vi den tuffaste sträckningen någonsin. Det blir 2 400 höjdmeter på 155 kilometer, säger Marcus Carlholt, arrangör.

Tävling efter tävling, arrangemang efter arrangemang har fått ställas in eller skjutas på framtiden. I tider som nu är det närmast unikt att arrangera någon form av motionslopp. Men i helgen är det dags för en utmaning som heter duga. Då ska 25 lag om två cyklister ge sig ut för att klättra i backarna i och runtom Jönköping.
    – Vi vet hur uppskattat det är att någon arrangerar ett event just nu. Vi kände att vi verkligen ville erbjuda något även i år, även om det blir en stor skillnad, säger Marcus Carlholt.

I eventet ska cyklisterna ta sig uppför 13 olika backar som sträcker sig mellan Gränna och Jönköping. Vissa har använts tidigare, andra körs för första gången.
    – Norra Klevaliden har varit med alla år, det är en klassiker som vi vill ha med. Vi vill växla backar för varje gång och i år är sex av dem nya.
    – Det är ingen tävling, utan snarare en cykeltur där man ska få uppleva nytt. En annan anledning till variationen är att deltagarna inte ska jämföra tider.

I fjol deltog 280 cyklister. I år har arrangören fått gallra bland intresseanmälningarna och välja ut 50.
    – Med tanke på att vi hade begränsningar ändrade vi proceduren att anmäla sig. Alla var tvungna att skicka in ett fysiskt brev med ansökan som innehöll en presentation om paret. Vi ville även ha en motivering till vilken välgörenhetsorganisation de tyckte skulle få halva anmälningssumman. Utifrån det valde vi ut lagen, säger Marcus.

Marcus berättar att pandemin, utöver deltagarbegränsningen, inte har ställt till det särskilt mycket.
    – Hela upplägget är från början anpassat för att det ska vara så simpelt som möjligt att genomföra. Vi har minimalt med funktionärer och alla cyklister får klara sig själva, osupportade. På det sättet var det enkelt för oss att göra justeringar vid start och målgång som gör att vi kan vara trygga med att arrangera.

Vad är egentligen tjusningen med klättringar?
    – Jag tror att alla älskar att hata backar. När du är på väg in i backen möts du av det inre i dig att det här blir jobbigt, att du kommer att få slita. Men vid toppen vet du att det var värt allt slit.

13 Hills 2020

Cyklas för sjätte gången på lördag den 15 augusti. I par ska 25 lag ta sig uppför 13 backar, i valfri ordning. Arrangör är La Lepre Stanca. Läs mer om arrangemanget här.