Artikel

Träning och vegotrenden – går den ihop?

2016-07-28

Årets stora trend är vegetariskt. Köttet ska ätas i begränsad mängd, mer som ett tillbehör, och grönsakerna ska spela huvudrollen på tallriken. Och några (eller många) av veckans dagar ska gärna vara helt vegetariska.

Trenden märks på finkrogarna där kockarna ägnar sig åt att fritera grönkål och svarva rödbetor. Anledningen till denna gröna trend är klimatet – men också hälsan!

I höstas kom WHO med en rapport där vi uppmanas att minska på köttet. Livsmedelsverket håller med och menar att vegetarianer löper mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

En bra hälsa är grunden till att prestera, så går då också den gröna trenden ihop med träning? Jodå! Det går utmärkt att träna och prestera på vegomat. Detta trots att kött innehåller mycket protein och protein är viktigt för muskeluppbyggnad, muskelutveckling och åter hämtning samt att proteinet i kött dessutom är av toppkvalitet (det innehåller tillräckligt mycket av alla livsnödvändiga aminosyror).

Det finns nämligen protein i vegetarisk mat också! Inte i lika stor mängd, men i tillräcklig mängd.

Den vegetariska maten innehåller heller inte alla aminosyror kroppen behöver, men det fixar kroppen själv genom att bygga ihop de aminosyror den behöver, förutsatt att du äter varierat. Så att leva på bönor och linser, nötter och frön, grönt och fullkorn, tofu och andra sojaprodukter och samtidigt träna hårt fungerar!

Vill du inte gå hela vägen och bli helvegan, så sluta med (eller minska på) köttet men fortsätt att dricka mjölk, äta fil, yoghurt, ägg, ost, kvarg och keso. Också det är ett steg mot bättre hälsa och ett sätt att få i dig mängder av protein på.

Text: Karin Magnusson, legitimerad dietist och frilansjournalist (texten är också publicerad i Cykla 3/16)
Foto: Shutterstock


EN köttFRI DAG SOM GER 100 GRAM PROTEIN!

Frukost
En tallrik havregrynsgröt med blåbär, hasselnötter och mjölk samt ett kokt ägg.

Lunch
Bulgur med stekt halloumiost, grönsaker och yoghurtsås.

Före träningen
Smoothie på naturell yoghurt, kvarg, banan och bär.

Återhämtningsmål
Naturell yoghurt.

Middag
Linsgryta med aioli.

Proteinbehovet för en ”normalperson” är 0,8 gram per kilo kroppsvikt och för en som tränar hårt 1,5–2 gram per kilo kroppsvikt.


Ställ om till grönt – några olika sätt att komma i gång

1. Haka på trenden med en köttfri dag i veckan.

2. Bestäm några dagar då du ”bara” äter kött till lunch, men låter middagen vara vegetarisk.

3. Byt ut dina köttiga pålägg, såsom korv, leverpastej och skinka till jordnötssmör och mosad avokado.

4. Testa de färdiga vego alternativen; det finns korvar, bullar, puckar, schnitzlar, burgare, nuggets och allt möjligt i vegoskrud. Ta en titt i frysdisken.

5. Ändra tallriksmodell – ös upp ett berg med grönt och se köttet som ett tillbehör.