Tobias Ludvigsson debutcyklar Tour de France i juli.
Artikel

Tour de France-debut för Tobias Ludvigsson

2018-07-04

Han knep både en guld- och en silvermedalj när SM avgjordes runt midsommarhelgen. Nu tar Tobias Ludvigsson sikte mot nästa höjdpunkt i karriären – Tour de France.
– Jag hoppas att det blir den första av många chanser jag får på ”touren”, säger han.

SM i Båstad slutade i dubbla medaljer för Huskvarnakillen Tobias Ludvigsson. Guldet på tempoloppet följdes upp med ett silver på linjeloppet.
– Jag hade en bra känsla hela veckan. Det var lite nervöst innan tempoloppet, men det kändes jättebra. Det blev ett kanontest inför linjet som jag brukar vilja få en ordentlig genomkörare inför, säger han.
– Det var mitt bästa SM än så länge. Jättefina banor med 3 000 i höjdmeter. Världsklass.

SM i all ära. Men det som väntar Tobias härnäst rankar han dock aningen högre. Under onsdagen flyger han ned till Frankrike för att göra debut i världens största cykeltävling, Tour de France.
– Det ska bli grymt. Jag har gjort några ”giron” och tre ”vueltas”, men ”touren” är ju den tävling som alla känner till. Ett av världens största idrottsevenemang.

Att Tobias skulle få cykla Tour de France stod klart sent. Däremot fick han en hint om det redan under försäsongen.
– Jag opererade mig i december och de sa tidigt att jag inte skulle köra girot. Vi skulle sikta på Tour de France i stället. Men det är mycket som kan hända under en säsong, men om allt gick bra skulle jag få chansen. Till slut fick jag beskedet på midsommarafton.

Tour de France sägs vara det stressigaste loppet av de alla. Rollen Tobias har fått handlar främst om att lotsa fram de duktiga spurtarna.
– Vi har Arnaud Démare som är en vass spurtare. Jag ska se till att supporta de andra och kanske gå in i någon utbrytning. Sedan hoppas jag att det finns möjlighet för mig att sikta på en etappseger. Jag kanske kan komma ifrån med en topp 5-placering, det är realistiskt.

Innan Tobias värvades till sitt nuvarande lag, Groupama FDJ, tillhörde han Team Giant–Alpecin. Där var han stallkamrat med lillebror Fredrik.
– Det var bara bra. Vi tränar nästan varje dag tillsammans. Han är en jättetalang och det är kul att vi kan sporra varandra.
– Efter fem år kände jag att det var dags för ett miljöbyte. Jag blev bekväm med hur allt fungerade och kände att det var rätt tidpunkt. Nu trivs jag jättebra här.

Text: Johan Fransson
Foto: Niklas Wallner, Scf


 Tobias Ludvigsson

Ålder: 27 år.
Bor: Huskvarna.
Favoritrunda: ”En lugn dag cyklar jag gärna runt Landsjön och avslutar med en kaffe på Gårdsrosteriet”.
Om att få cykla Tour de France: ”Det är mycket känslor. Det ska bli grymt skönt, en riktig upplevelse. Fantastiskt att få cykla in i Paris”.


Tour de France

Även kallad Frankrike Runt, startade 1903 och pågår under drygt tre veckor. Loppet hör tillsammans med Giro d’Italia och Vuelta a España till de tre största etapploppen inom cykelsporten i världen. Totalt ska 21 etapper cyklas, med ett avslut på Paris gator. Endast 13 svenskar har genom åren deltagit i Tour de France. Senast var Fredrik Kessiakoff som cyklade 2013.