Toni Ardnt
Artikel

Toni Arndt drivs av att cykla långt och snabbt

2021-07-28

Han är australiensaren som flyttade till Sverige och började cykla. Cykla riktigt långt…
    – Under loppen svär jag ofta att jag aldrig ska göra det igen, men så blir det så ändå, säger Toni Arndt.

Cykelkarriären inleddes redan på 1980-talet, men då handlade det mest om triatlon. Så småningom förde det, under 2000-talet, till det nyupptäckta intresset för landsvägscykling och ett lopp runt Vättern med cykelgänget 2008. Något som gjorde att Toni Arndt fick smak på det där med långlopp. Sedan dess har sträckorna blivit allt längre.
    Han har avverkat Paris-Brest-Paris ett par gånger, Sverigetempot likaså och startat en ”vinterrunda” runt Mälaren.
    – Jag brukar kalla det för ett psykosocialt experiment att cykla långt tillsammans med andra. Längs vägen kan det hända lite vad som helst och sedan när man går i mål skrattar man åt allt som har hänt över ett glas öl, säger Toni.

Rekordhållare genom Sverige

För Toni handlar det inte bara om att cykla långt, han vill gärna göra det snabbt också. Riktigt snabbt. Det 120-mil långa randonneur-loppet Paris–Brest–Paris, som körs vart fjärde år, har han exempelvis genomfört på 48.53 timmar. Och när han cyklade Sverigetempot 2016 (Riksgränsen–Smygehuk) var det på rekordtid – 104 timmar och 57 minuter. En tid som stod sig fram tills i början av juli då det slogs under årets upplaga, där Toni själv inte kunde medverka.
    – Nu blir det revansch om fyra år, säger han.

Vad är det som lockar med att cykla långt och snabbt?
– Utmaningen, att cykla ännu längre och ännu snabbare. Jag ser det trots allt inte som någon tävling och ser till att ha roligt på vägen. Men när man ändå cyklar, så är det kul att sikta på att cykla så snabbt som möjligt. Sedan blir man taggad när man vet att man är duktig på det också.
    – Samtidigt är det en häftig upplevelse som man inte får vara med om så ofta. Även om det kan vara tufft och kyligt många gånger gäller det att njuta lite på cykeln och av omgivningen också.

Vad har du för tips till andra långcyklister?
– Mycket handlar om att planera och organisera. Jag brukar vara väldigt förberedd med mat, kläder och cykel, då slipper man mängder av bekymmer. Jag tror aldrig att jag har haft något större problem med cykeln under mina långcyklingar, och mycket hänger nog ihop med bra planering på förhand.

Kan prestera oavsett ålder

För tillfället har Toni Arndt inga större projekt inplanerade. Men trots att han börjar komma upp i åren finns lockelsen att cykla långt kvar.
    – Det är något av det bästa med långcyklingen, att det inte spelar någon roll hur gammal man är. Det går att prestera ändå.
    – Jag kanske cyklar några av de reguljära, schemalagda randonneur-loppen och bara njuter framöver. Samtidigt tycker jag att det är skönt när det går snabbt och man blir klar i god tid, säger Toni och skrattar.

Drömmer om att cykla i Australien

En dröm återstår dock. Att få cykla ett riktigt långlopp i hemlandet.
    – Det finns ett lopp som heter Indian Pacific Wheel Race (550 mil genom öknar, vindistrikt, kullar, vindpinade kustvägar och berg) som jag tycker låter spännande. Inte minst för att avslutningen av sträckan går förbi mina föräldrars hus…

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Toni Arndt

Ålder: 53.
Bor: Skogås.
Yrke: Professor i idrottsvetenskap.
Familj: Fru och tre barn.
Intressen: Allt med idrott, helst utomhus.
Dold talang: Att göra flätor.