Den 28 januari är det dags för årets Abloc Winter Challenge. För deltagarna väntar 315 kilometer på vintriga vägar i Småland och Östergötland. Den 28 januari är det dags för årets Abloc Winter Challenge. För deltagarna väntar 315 kilometer på vintriga vägar i Småland och Östergötland.
Tommy Isaksson är en van cyklist med mängder av lopp och tävlingar i bagaget. Nu gör han debut i Abloc Winter Challenge. Tommy Isaksson är en van cyklist med mängder av lopp och tävlingar i bagaget. Nu gör han debut i Abloc Winter Challenge.
VM Masters, Everesting och ett gäng rundor runt Vättern, bland annat med Team Mustasch, finns på Tommy Isakssons gedigna cykel-cv. VM Masters, Everesting och ett gäng rundor runt Vättern, bland annat med Team Mustasch, finns på Tommy Isakssons gedigna cykel-cv.
Artikel

Tommy laddar för en ny utmaning – gör debut i Abloc Winter Challenge

2023-01-19

Nu är det dags igen! För sjunde året sedan starten 2015 ska cykelloppet Abloc Winter Challenge avgöras.
    En som gör debut i loppet är cykelentusiasten Tommy Isaksson från Knivsta.
    – Jag har gjort många långlopp tidigare, men det här blir något nytt med tanke på årstiden. Å andra sidan gillar jag att ta mig an nya utmaningar, säger Tommy.

Med start i ottan den 28 januari lämnar årets deltagare Jönköping för ett 315 kilometer långt lopp genom norra Småland och Östergötland. En distans lika lång som Vätternrundan. Men nu på dubbdäck, fler fikastopp och i en väderlek som kan bjuda på antingen minus- eller plusgrader, snö eller regn. Eller kanske lite av varje.
    – Det blir helt klart en annan slags runda, men det är just det som är tjusningen. Att cykla i sub-grupper kan vara lite stressigt, nu lär det kännas lite mer ”relaxing” även om det givetvis kommer att gå fort.

Gillar att hitta nya utmaningar med cykeln

Tommy Isaksson är en van cyklist med bland annat flera Vätternrundan i snabba sub-grupper, deltagande i Ironman, landslagsåkning i Masters VM och Everesting på sitt cykel-cv.
    Han gillar helt enkelt att prova på nya saker och hitta nya utmaningar med cykeln.
    – Cykling är en hälsosam hobby och jag gillar att sätta upp mål med min träning.
    – Winter Challenge blir en kul nyhet för mig där vädret blir den största utmaningen. Minusgrader med kalla, hårda underlag funkar bra. Det är värre om det blir plusgrader och regn. Då blir det tufft med dubbdäck på cykeln.

Det stora målet med loppet är att uppmärksamma vintercykling och samtidigt inspirera till cykling året om. I dag är det många som cykelpendlar till jobb och skola, eller tränar inomhus med Zwift, men det ger så mycket mer att vara ute på vägarna – och då gärna tillsammans med lika stora entusiaster.
    – För egen del har det varit just pendling och Zwift som har hållit i gång cyklandet under vintern. Jag har lärt mig att varva ner under senhösten för att sedan starta alltmer efter nyår, säger Tommy.
    Winter Challenge har varit ett mål sedan det startade, så nu ska det bli roligt att få göra det. Jag har cyklat tillsammans med en handfull av de anmälda tidigare, så det ska bli kul att träffas igen.

Vätternrundan – ett stort mål

Ett av Tommys cykelmål under många år har varit – och är – Vätternrundan. Bland annat har han cyklat med Team Mustasch två gånger.
    – Jag sympatiserar mycket med Team Mustasch och deras jobb att samla in pengar till forskningen mot prostatacancer. Jag visste det inte då, under loppet 2018, men när jag satt där på sadeln var jag själv drabbad.

Magsmärtan som Tommy hade känt under en tid visade sig vara tarmcancer och prognosen var dyster; det var 95 procents sannolikhet att Tommy skulle dö av sjukdomen.
    – Men jag överlevde och kom tillbaka till cyklingen och gjorde bland annat ett nytt lopp tillsammans med Team Mustasch några år senare, säger Tommy dock i år kommer att cykla blir med en sub 8-grupp från hemmaklubben Knivsta CK.
    – Det går fort samtidigt som gruppen har kul tillsammans och bygger en gemenskap.

Har hittat några morgoncyklingsgrupper

I dag är det fullt fokus på det egna IT-företaget, cyklingen och familjen, Tommy och hans fru har nio egna barn tillsammans.
    – Det gäller att använda dygnets alla timmar, men det funkar fint. Jag har bland annat hittat några morgoncyklingsgrupper som passar perfekt, så träningen hinns med bra.

Den 28 januari kommer Tommy att stå redo på startlinjen och ge sig i väg på Abloc Winter Challenge.
    – Som sagt, det ska bli väldigt roligt med ett långlopp under vintern och jag har beställt ett par batteridrivna handskar för att behålla värmen i händerna. Det gäller att vara beredd på det värsta…

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

Tommy Isaksson

Ålder: 50.

Bor: Knivsta.

Gör: IT-konsult.

Familj: Fru och nio barn.

Intressen: ”Familjen, cykling och företaget. Det fyller dagarna bra.”

Min cykeldröm: ”Jag försöker sätta nya mål, så drömmen är nog att hitta fler roliga utmaningar. Tidigare har jag cyklat VM Masters och Everesting och nu blir Abloc Winter Challenge en ny utmaning.”

Abloc Winter Challenge

En vinterklassisker som körs för sjunde året med start och mål i Jönköping, i år den 28 januari. Loppet är 315 kilometer och kördes från början runt Vättern, men sedan några år kör cyklisterna runt Sommen med fler höjdmeter som följd.

Precis som under Vätternrundan är depåstoppen viktiga. Under dagen serveras second breakfast på småländska höglandet, våffelbuffé i Högmåla bygdegård, mellanmål i Västra Harg, sen lunch med vita dukar och levande ljus på Startby Hotell i Vadstena och slutligen en nattamacka i Adelöv.

Vill du vara med och cykla i årets challenge? Anmäl dig här!