Annika Johansson är en riktig veteran vad gäller Tjejvättern.
Artikel

Tjejvätternhelgen är helig för veteranerna

2018-06-05

Vätternrundan 300 km har sin sedan länge, nu har även Tjejvättern en veteranklubb.
I höstas hade klubben sitt första årsmöte och i sommar siktar de på att attrahera fler medlemmar som har klarat av bedriften att cykla Tjejvättern 25 gånger.

Annika Johansson hade precis trampat sig igenom Tjejvättern för 25:e gången när hon slogs av tanken att även det loppet borde ha en veteranklubb.
– Då träffade jag Britt Thorén och vi diskuterade kring tanken att det skulle vara kul att starta en klubb. Till slut tog vi initiativet och bjöd in, säger hon.

I augusti förra året träffades tjejerna för att kicka i gång Tjejvätterns Veteranklubb. Det formella, med att sätta en styrelse och planera in årsmöten, är gjort.
Nu handlar det om att rekrytera nya medlemmar allteftersom nya tjejer fyller det enda kriteriet för att gå med i veteranklubben – 25 genomförda Tjejvätternlopp.
– Det är några tjejer som är anmälda till sitt 25:e lopp i sommar och förhoppningen är att de går med. I samband med loppet kommer vi att ha vårt årsmöte, vilket passar bra med tanke på att vi medlemmar finns spridda över hela landet och det här är vår träffpunkt, säger Annika.
– Vi har förstått att det finns ett stort intresse. Än så länge har fler än hälften av de som har cyklat loppet 25 gånger gått med i klubben och det är vi så klart glada för. Det är någonting med loppet som för oss tjejer nära varandra.

Själv är Annika en av de som har cyklat loppet samtliga gånger som det har arrangerats.
– Jag var 20 år när jag cyklade loppet första gången och är kanske en av de yngre som har kört loppet alla 27 gånger. Dessutom har jag två barn som jag har lyckats klämma in emellan och det kräver sin planering, säger Annika.
– Jag vet att någon berättade att de sagt åt sina barn att de absolut inte får gifta sig den helgen Tjejvättern är. Det är en helig helg, fortsätter hon och skrattar.

Vad är det som är så speciellt med Tjejvättern?
– Det är lite lagom långt vilket ger de allra flesta möjligheten att genomföra loppet. Sedan är det inte riktigt lika mycket hets kring tider och säkerhetsrisker. Där märker man en skillnad jämfört med det stora loppet, säger Annika.
– För egen del har det handlat om att ha ett mål att träna mot och jag tycker att cykling är en trevlig motionsform. Det är roligt att de gamla hederliga träningsformerna kommer tillbaka, säger Annika.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


Annika Johansson

Ålder: 48.
Bor: Mjölby.
Roll i veteranklubben: Ledamot.
Har cyklat: Alla Tjejvätternlopp, tio Vätternrundor och Halvvättern en gång. Dessutom har hon genomfört en Tjejklassiker 2013.


Tjejvätterns Veteranklubb

Grundades: Den 30 maj 2017, första årsmöte 10 augusti samma år.
Medlemmar: Cirka 25 tjejer.
Årsmöte 2018: Folkets Hus, Motala, helgen då Tjejvättern går.