Artikel

Team Mustasch samlade in 200 000 kronor

2017-12-22

Team Mustasch fortsätter att sätta nya rekord när det handlar om att samla in pengar till forskningen om prostatacancer.
I år samlade teamet in smått fantastiska 197 360 kronor – pengar som överlämnades till Prostatacancerförbundet den 18 december.
– Helt fantastiskt, säger Erik Abrahamsson på Abloc.

Team Mustasch är ett initiativ från Abloc och Bianchi Sverige som bildades under våren 2016. Dessutom är även Craft, Thule, Postnord och Vätternrundan samarbetspartners till projektet.
– Bakgrunden är att vi ville uppmärksamma något som vi inte tycker får den plats det förtjänar. Det handlar inte om att väga olika cancerformer mot varandra, men prostatacancer behöver lyftas fram mer, säger Erik Abrahamsson.

Då, 2016, var målet att samla in 25 000 kronor till cancerförbundet. Checken som överlämnades var på 84 000 kronor. En siffra som i år överträffades med över 110 000 kronor.
– Insamlingen ligger visserligen ute året ut, men vi ville dela ut den här checken före jul till Prostatacancerförbundet, säger Erik.

Team Mustasch består av 40 cyklister, män och kvinnor, med samma mål: att samla in pengar till forskningen om prostatacancer. Bakom idén 2016 fanns tankarna om hur de kan jobba med cykel och samtidigt göra något för den goda saken.
Idén slog väl ut och på Vätternrundan gick teamet ut som första sub-grupp, precis som på 2017 års runda.

I år bestod stommen av cyklister från proffsstallet Tre Berg och ett antal andra handplockade elitcyklister var målsättningen att få in så många som möjligt i 40-mannagruppen under 7.15. Detta tillsammans med 15 amatörcyklister som under våren hade ansökt om en plats samt tio cyklister från olika partners. Drygt 30 av dem cyklade in på en tid under sju timmar.

Team Mustasch har på bara två år blivit mycket populärt och uppskattat och teamet kommer att finnas på startlinjen även när Vätternrundan körs 2018.
– Absolut! Nu blir det en satsning nästa år också. Dels känner vi att glädjen i det känns självklart, vi får fin respons utifrån och vi har en del sponsorer som knackar på, säger Erik och tillägger:
– Nästa år kommer vi även ha en grupp som cyklar lite lugnare där man får köpa sin plats till Team Mustasch där pengarna går till Mustaschkampen.

Ansökan till nästa års Team Mustasch öppnar 19 januari och då kommer också mer info om den nya gruppen.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Pierre Henriksson