Jacob Nedler är en av de cyklister som kommer till Vättern Bike Games för att tävla i BMX.
Artikel

Tar sikte på OS – med start på Vättern Bike Games

2018-08-13

Lördagen den 15 september är det BMX-premiär på Vättern Bike Games. På en miniramp ska cyklisterna visa upp sina läckraste och mest tekniska tricks och förhoppningen är att grenen ska stanna på programmet.
– Fungerar det här bra kan det innebära att vi har en till rolig tävling i kalendern under många år framöver, säger Jacob Nedler, en av Sveriges stora BMX-stjärnor.

Inom BMX-sporten finns massvis med olika genrer och kategorier. På Vättern Bike Games är det half pipe, eller miniramp som det också kallas, som gör entré på programmet. Höga, häftiga tricks med bra flyt i åkningen är vad som gäller.
– Det finns egentligen rätt många BMX-utövare i Sverige, men de flesta kör ”street” vilket innebär att de håller sig utanför tävlingsscenen. Att grenen kommer till Motala tycker jag är jättekul. Det krävs att det finns flera nationella tävlingar för att sporten ska finnas kvar, säger Jacob Nedler.

Jacob är en av de allra största svenska stjärnorna inom BMX. Sedan det blev klart att sporten blivit godkänd som OS-gren startades ett svenskt landslag, där han än så länge är ensam om att vara med.
– Vägen till OS går genom världscupen och det är där jag kommer att tävla under året. Världscupen styrs av UCI och utifrån ländernas slutresultat väljs sedan OS-deltagarna ut.
– Jag var precis i Japan och körde den första tävlingen och det var en bra erfarenhet. Nästa stopp är i Frankrike, säger han.

Innan det blir tal om något OS-deltagande är det alltså dags för half pipe BMX på Dunteberget. Och även om det bara är två ramper som sätts mot varandra vågar Jacob utlova riktigt häftiga tricks.
– Det går till viss del att jämföra med slopestyle. De stora skillnaderna är att du inte får samma höjd och fart. Däremot är det mer tekniskt med half pipe. Gör någon en bakåtvolt med bra höjd i slopestyle ser alla att det är coolt, men här krävs mer koordination och det är kanske inte alltid lika spektakulärt.
– Men rampen kommer att bli ganska stor, så det blir nog rätt bra höjd på tricksen ändå. Det finns oändliga möjligheter och det ska bli kul att visa upp sporten.

Vad har du för förhoppningar på tävlingen i höst?
– Jag både tror och hoppas på att det blir riktigt bra. Hela Vättern Bike Games verkar väldigt roligt och att vi får vara med är en grym boost.
– Det är viktigt att det blir en bra uppslutning på tävlingen, att många kommer dit för att cykla. Vi behöver fler tävlingar, men för att de ska fortsätta arrangeras krävs det att folk kommer dit och kör.

Text: Johan Fransson
Foto: Edvin Hellsing


Half pipe BMX

Half Pipe BMX, eller miniramp, är en bedömningssport där cyklisterna ska göra så många och snygga tricks som möjligt under en begränsad tid.

Det finns ingen begränsning på antal tricks, utan ju fler desto bättre. Tiden och antal åk är däremot begränsat och ett vanligt upplägg är tre åk á 45 sekunder.

Håll koll på:

Jacob Nedler, Adrian Malmberg, Isak Orrhult och Viktor Valerio.


Jacob Nedler

Ålder: 24 år.
Bor: Uppsala.
Yrke: Montör.
Största meriter: Tolfteplats i Simple Session18, en av världens största freestyle-tävlingar och femma i dess sommarevent 2017.