Artikel

Sveriges bästa cyklister gör upp om SM-titlar

2018-01-10

I helgen avgörs cykelcross-SM i Göteborg. För ett par dagar förvandlas Slottsskogsvallen till en arena för cykelfest och på plats finns landets allra bästa cyklister.
– Vi har gjort allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt. Det blir en häftig upplevelse för både deltagare och publik, säger Björn Eriksson, tävlingsledare.

 Förberedelserna inför svenska mästerskapen är i full gång på Slottsskogsvallen i Göteborg. Björn Eriksson, som minst sagt börjar bli varm i arrangörskläderna, är optimistisk inför helgen.
– För egen del är det tredje gången jag är med och anordnar SM. Det känns väldigt tryggt och vi är ett gott gäng med rätt kompetens för att klara av uppgiften. Det enda som känns osäkert är vädret, men det kan vi inte styra, säger han.

Även om vädret och dess påverkan på underlaget inte går att förutspå verkar ingen oro hunnit infinna sig hos Björn.
– Det blir något nytt att arrangera tävling vid den här årstiden. Men vi har handlingsalternativ för det mesta som kan hända. Känslan är att vi fortfarande har tid att se till att allt fungerar. På fredag eftermiddag ska allt vara klart, då får deltagarna börja träna och köra in banan.

Bansträckningen i Slottsskogen är utformad så att publiken ska kunna följa ett helt varv från samma plats.
– Vi har en grundbana som vi brukar utgå ifrån. Sen utvecklar vi den successivt beroende på vad vi får för feedback och hur förutsättningarna ser ut. Det är gräs, grus, asfalt och lera. Det kan bli en utmaning för cyklisterna, men alla som har testat cykelcross vet att det ingår. Få sporter är så publikvänliga som cykelcross, det är en riktig upplevelsesport.

Sporten i sig skiljer sig från många andra. Stämningen, intensiteten och lättheten passar de flesta, även yngre, tycker Björn.
– På startlinjen är det skratt och skämt, följt av racen som ofta är intensiva. Det är svårt att dra ifrån en grupp cyklister i och med de varierande underlagen och de tajta kurvorna. Efter ett lopp blir det återigen skratt och lättsam stämning. Det är en väldigt bra sport att börja med som ungdom, enklare än MTB och säkrare än landsvägscykling. Jag slår gärna ett slag för cykelcross som en ungdomssport.

Vad tror du publiken kommer få se under SM-helgen?
– Jag tror och hoppas på spännande och tuffa kamper i varje klass. Jag hoppas banan ska fungera som vi vill och att underlaget håller. På startlinjen hittar vi många duktiga cyklister. I herrklassen utmanas regerande svenska mästaren David Eriksson av bland andra Henrik Jansson och Martin Eriksson, medan Ida Erngren och stjärnskottet Saga Molin deltar i damklassen.

Lördagskvällen är bokad för bankett i Prioritet Serneke Arena på Kviberg. Dit är både cyklister och åskådare välkomna för att se när de nyblivna svenska mästarna  får sina medaljer.

Text: Johan Fransson
Foto: Björn Eriksson, Emrik Jansson


Missat att anmäla dig?

Fram till på fredag går det att efteranmäla ditt deltagande på https://cxsm2018goteb.org. Där finns all information om SM-helgen i Göteborg samlad.

Cykelcross 

I cykelcross tävlar man på cyklar som mest liknar landsvägscyklar med lite grövre däck, växlar och bromsar. Det är gemensam start och banorna innehåller moment där man måste springa med cykeln. Tävlingarna genomförs på varvbanor där varvtiden är mellan fem och tio minuter. Underlaget kan variera kraftigt. Gräs, grus, sand, stig och asfalt är alla naturliga underlag i cykelcross och arenor för träning och tävling finns i princip överallt. Säsongen i Sverige för cykelcross är tidig höst in mot vinter.