Artikel

Stjärntätt på helgens cykelcross-SM

2016-11-11

I helgen arrangeras cykelcross-SM i Eksjö. Med namnkunniga deltagare på startlinjen, bland annat två OS-medaljörer i form av Emma Johansson och Jenny Rissveds.
– Ska man komma och titta på någon cykelsport så är det cykelcross, säger tävlingsledaren Mathias Johansson.

Cykelcross är kanske den mest växande tävlingssporten i Cykelsverige. Allt fler har upptäckt den temporika och actionfyllda sporten.
– Jag skulle säga att den också är den mest publikvänliga cykelgrenen, med undantag av velodrom, säger Mathias Johansson, som också är vice ordförande i Eksjö CK.

Eksjö CK står som arrangör av helgens tävlingar i den småländska gamla trästaden, där inte bara SM-titeln ska avgöras. På söndagen går Sjängscrossen, som också är en del av Sverigecupen.
Dessutom kommer lördagen, tillika SM-dagen, avslutas med ett föredrag av den dubbla olympiska silvermedaljören Emma Johansson som är både gratis och öppet för allmänheten.

Men det är – förstås – SM-tävlingarna som är det hetaste eventet under helgen, med dragplåster som just Emma Johansson och OS-guldmedaljören från Rio Jenny Rissveds på damsidan och regerande mästaren Matthias Wengelin på herrsidan. Och Mathias Johansson hoppas på mycket folk.
– Det är publiken som gör tävlingarna. Ska man bli frälst av cykelsporten är cykelcrossen ett bra sätt att börja på. Man ser 70–80 procent av banan, det är action- och fartfyllt. Sedan är det väldigt trevligt runt omkring med bland annat restaurangtält, säger han.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Eva Hellström


Cykelcross

Tävlingsform i cykel som blir allt större. Tävlingarna framförs på en varvbana, med en total tävlingstid på omkring 60 minuter. Banan ska innehålla varierande terräng, som exempelvis stig, sand, väg och äng, och hinder på vägen för att skapa situationer där cykeln måste bäras. Tävlingscyklarna kan förklaras som landsvägscyklar, men med mer robusta hjul, växlar och bromsar samt bredare däck med större mönster.

Cykelcross-säsongen är främst tidig höst och in mot vintern.


Cykelcross-SM i Eksjö

Arrangeras lördagen 12 november, med klasser från P/F 10–12 upp till H 50 (ungdomstävlingarna 10–12, 13–14, 15–16 har dock inte SM-status). Totalt är omkring 210 cyklister föranmälda sig till tävlingarna. Damseniortävlingen startar 11.30, medan herrarnas elitklass inleds 13.00.

SM-banan är 2,7 kilometer lång och består mestadels av förrädiskt gräs blandat med lite gamla löparspår och snabbrullande gruspartier tillsammans med byggda hinder som trappa, plankhinder och sandfålla.