Dennis Wahlqvist är ny förbundskapten för cykelcross-landslaget.
Med en bakgrund som elitcyklist själv och ledarerfarenheter passar Dennis bra i rollen som förbundskapten, menar Cykelförbundets Leif Karlsson.
Cykelcrossen är mest populärt på vinterhalvåret där många cyklister har det som "andrasport".
Artikel

Rekordung förbundskapten ska lyfta cykelcrossen

2020-09-11

Han är praktiskt taget född in i cyklingen. Nu är det dags för nästa kliv. I oktober tar 26-årige Dennis Wahlqvist över som förbundskapten för det svenska cykelcross-landslaget.
    – Det ska bli väldigt roligt och jag längtar efter att få sätta i gång, säger han till Cykla.se.

Cykelcrossen är på rejäl uppgång. Allt fler hittar till sporten som är den perfekta vinter-sysslan för cyklister. Men den lever fortfarande lite i skuggan av övriga cykelgrenar. Inte minst om man ser till landslaget.
    – Det är inte så många som satsar enbart på cykelcrossen, utan det blir ofta en andrasport som man håller på man under vinterhalvåret. Men vi har ett gäng juniorer som är på väg upp nu, så det känns spännande, säger Dennis Wahlqvist.

När rollen som förbundskapten för cykelcross-landslaget blev ledig fick Dennis en propå om att söka. Inte särskilt konstigt kanske med tanke på hans stora erfarenhet inom cykelsporten – trots den ringa åldern. Han är son till förre landslags- och OS-cyklisten Lars Wahlqvist, har en egen framgångsrik karriär inom landsväg och MTB och har tränat cyklister såväl på Cykelgymnasiet i Skara som för Guided Heroes. Dessutom har han arrangerat tävlingar, byggt banor till UCI och jobbar till vardags som mekaniker och säljare på Allebike.
    – Dennis har en gedigen bakgrund som elitcyklist på högsta nationella nivå och har även en bra erfarenhet av CX, både som cyklist och som arrangör. Han har visat stor ambition och motivation att ta sig an uppgiften som förbundskapten och kommer att kunna skapa de bästa förutsättningarna för våra landslagscyklister att utvecklas, säger Svenska cykelförbundets generalsekreterare Leif Karlsson i ett pressmeddelande.

Även om satsningen har trappats ner något cyklar Dennis Wahlqvist fortsatt mycket själv, främst långlopp på mountainbike. Men han kommer även att vara med på en del tävlingar under vintern. Ett bra sätt att hålla koll på sina nya adepter, menar han.
    – Det känns som en bra grej för att få se hur de är på banan, säger han.

Vad gör cykelcross till en spännande cykelgren?
– Det är en publik- och arenasport. Det är väldigt kul och intensivt, som inte bara handlar om att cykla. Det är även ett taktiskt spel med många moment och hinder att passera, säger Dennis Wahlqvist.
    – En bra CX-cyklist bör ha en stark skalle, vara explosiv och tekniskt duktig. En kombination av många saker med andra ord.

Liksom allt annat i samhället har pandemin satt spår även i cykelcross-kalendern. Som det ser ut nu kommer dock EM att äga rum 7–8 november i Nederländerna. Den första höjdpunkten i Dennis Wahlqvists förbundskaptenskarriär. Sedan väntar VM i januari.
    – Nu längtar jag efter att få köra i gång!

Text: Pierre Henriksson­­­
Foto: Valentin Baat/Pressbild

Dennis Wahlqvist

Bor: I Alingsås.
Ålder: 26 år.
Familj: Sambo Ellinor och två hundar, flatcoated retrivers. Son till Lars Wahlqvist, landsvägscyklist med OS-meriter.
På fritiden: ”Cyklar mycket, har lite egen skog som vi grejar med och bygger egna banor i.”
Snabb-cv: Har arrangerat flertalet cykeltävlingar, bland annat sverigecup i cykelcross.
samt diverse träningstävlingar. Har även agerat banläggare till UCI. Gått på Cykelgymnasiet i Skara och arbetat som konsult för skolan. Tränat flera motionscyklister via Guided Heroes.
Aktuell: Ny förbundskapten för cykelcross. 

Cykelcross

En tävlingsform i cykel som blir allt större. Tävlingarna framförs på en varvbana, med en total tävlingstid på omkring 60 minuter. Banan ska innehålla varierande terräng som exempelvis stig, sand, väg och äng, samt hinder på vägen för att skapa situationer där cykeln måste bäras. Tävlingscyklarna kan förklaras som landsvägscyklar, men med mer robusta hjul, växlar och bromsar samt bredare däck med större mönster.
Cykelcross-säsongen sträcker sig främst från tidig höst till vinter.