Panelsamtal under Svenska Cykelmässan.
Artikel

Svenska cykelleder populära – Kattegattleden internationellt prisad

2018-03-17

Den svenska cykelturismen ökar. Och för bara någon dryg vecka sedan blev Kattegattleden internationellt prisad – när den blev utsedd till Årets cykelled i Europa.
– Ser jag mallig ut, så är det för att jag är det, säger Suzanne Gadd och ler under ett seminarie på Svenska Cykelmässan. 

Det var på cykel- och vandringsmässan Fiets en Wandelbeurs i cykelmeckat Utrecht i Nederländerna i början av mars som det blev officiellt att Kattegattleden fick utmärkelsen Årets cykelled 2018. Leden invigdes  2015 och går mellan Helsingborg och Göteborg på Västkusten. Suzanne Gadd jobbar som affärsutvecklare på Region Halland, som är huvudansvarig för leden.
– Leden är nästan 40 mil sinnlighet, och med menar jag att alla våra sinnen kan uppleva naturen längs med leden. Från de salta, goa vindarna, solnedgångarna till rapsfälten, skånska bodar och rökerier … och även lite koskitsdofter som för en storstadsbo faktiskt kan vara ganska härligt, säger hon.

Tillsammans med företrädare för tre andra svenska cykelleder deltog Suzanne Gadd i ett panelsamtal under Svenska Cykelmässan. Samtliga har sett ett stort uppsving den senaste tiden.
Katarina Rönnbacka-Nybäck är projektledare för Bergslagen Cykling, Region Örebro län, och hon uppmanar alla att ge sig ut att cykla.
– Det är milen som gör dig till en duktig cyklist. Det handlar om att våga utmana sig själv mer och mer, säger hon.

Text och foto: Pierre Henriksson