OS-hjältinnan Emma Johansson är en av dem som kommer att prata om cykelturismen den 15 juni. OS-hjältinnan Emma Johansson är en av dem som kommer att prata om cykelturismen den 15 juni.
Cykelturism är ett av ämnena under sommarens Forum Vätternrundan. Cykelturism är ett av ämnena under sommarens Forum Vätternrundan.
Artikel

OS-hjältinnan vill få svensk cykelturism att blomstra

2023-05-19

Under den aktiva karriären cyklade Emma Johansson på landsvägar över hela Europa. Men det är inte mycket som når upp till den naturen här uppe i norr, menar hon. Nu vill hon öka svensk cykelturism.
    – Vi har en väldigt exotisk natur, med många små guldkorn, som vi behöver bli bättre på att lyfta, säger hon.

Det har gått sex år sedan som Emma Johansson avslutade sin framgångsrika proffskarriär. Under ett drygt decennium var hon en av världens bästa landsvägscyklister, med sina två OS-silver från Peking och Rio de Janeiro som största höjdpunkter.

I dag lever hon i en annan tillvaro. Just nu bor hon i norska Tönsberg med maken Martin och de tre barnen Morris, 5, My, 3 och Maja, 11 månader. För tillfället är hon mammaledig med yngsta dottern, samtidigt som hon extraknäcker som expertkommentator i TV2 Norge.
    Ett fullspäckat liv som gör att det i dagsläget inte finns så mycket tid för cykling.
   
– Jag vet inte när jag var ute på landsvägscykeln senast. Med småbarn finns det inte så mycket tid till det tyvärr. Det händer att jag sitter på frirulle ibland, men det är inte det som jag älskar med cykling, säger Emma.

Vill få den nordiska cykelturismen att blomstra

I stället nämner hon friheten, farten och att kunna färdas från olika platsen. Och att få uppleva naturen.
    – Varje gång jag sätter mig på cykeln kommer frihetskänslan direkt. Att nu lever jag…
    – Det var också därför jag började med cyklingen en gång i tiden. Det handlade aldrig om någon vision om att vinna massa medaljer, utan äventyren – att få resa och uppleva andra platser.

Även om hon själv inte har särskilt mycket sadeltid just nu brinner hon för att få andra att upptäcka cyklingens alla fördelar. Därigenom vill hon också att den nordiska cykelturismen ska blomstra. Något som hon ser stor potential i.
    – Kombinationen mellan cykling och turism är ett mer aktuellt ämne än någonsin. Inte minst med tanke på klimatfrågan. De förändrade temperaturerna i Sydeuropa gör att det kanske alltid är så kul att åka på cykelsemester dit i extremvärme. Det gör i stället att fler får upp ögonen för Sverige som cykelnation.

Måste lyfta fördelarna med den svenska cykelkulturen

Tjusningen med att förflytta sig med cykeln är också något hon ska prata om under Forum Vätternrundan i juni. En av dagarna (den 15 juni) handlar om just cykelturism och då inleder Emma Johansson med att prata om hur hon tror att vi kan locka fler turister.
    – Det som vi har här i Sverige är en riktigt exotisk och annorlunda natur jämfört med andra vanliga destinationer som exempelvis Spanien, Italien och Frankrike. Det är så många små godbitar som vi ofta inte tänker på själva. Vi har vägarna som slingrar sig fram i skogarna, där man till slut kommer fram till den lilla badplatsen och därefter det mysiga caféet. Det måste vi lyfta. Särskilt fikat, som är något av det trevligaste som finns inom cykling. Att stanna och ta en glass, lunchmacka eller en kopp kaffe och bara njuta.

Text: Pierre Henriksson


Läs mer om konferensdagen här.

Emma Johansson

Ålder: 39.

Bor: Tönsberg, Norge.

Familj: Maken Martin och barnen Morris, My och Maja.

Meriter: En av de mest framgångsrika svenska landsvägscyklisterna någonsin. Var proffs mellan 2005 och 2017, där hon bland annat vann Trophée d’Or féminin 2008, Ronde van Drenthe 2009 och Baskien Runt 2016. I landslagströjan tog hon två OS-silver (2008 i Peking och 2016 i Rio de Janeiro) samt två silver och tre brons på VM.

Aktuell: Ska föreläsa om cykelturism på Forum Vätternrundan den 15 juni.

Forum Vätternrundan

I år äger den första Forum Vätternrundan rum i Motala – mitt under Cykelveckan.

Mellan den 12 och 16 juni arrangerar Vätternrundan, Motala kommun, Cykelcentrum | VTI och andra samarbetspartner flera branschseminarier kopplat till cykling.

Den 13 juni ansvarar Cykelbranschen för seminarier kring cykeltransporter och cykellogistik.

Hela programmet:

12 juni | Barnens rätt till rörelse

Seminarievärd: Cykelcentrum | VTI, Svenska Cykelstäder och Region Östergötland)

13 juni | Cykellogistikens möjligheter och utmaningar

Seminarievärd: Cykelbranschen

14 juni | Branschmöte för minskade cykelstölder

Seminarievärd: Branschrådet för minskade cykelstölder (SSF Stöldskyddsföreningen, Cykelcentrum | VTI, Polisen UC Syd, Folksam, If, Länsförsäkringar Östergötland och Trygg-Hansa).

15 juni | Landsväg och cykelturism – är det verkligen raka spåret?

Seminarievärd: Sweden by Bike.

16 juni | Cyklingens roll för Europas omställning

Seminarievärd: Cykelcentrum | VTI.

Läs mer och anmäl dig här: forum.vatternrundan.se/branschseminarium/