Artikel

Stort intresse för Vätternrundans nya lopp

2018-01-15

När Vätternrundan under måndagen öppnade anmälan till det nya loppet över 100 kilometer tog det inte lång tid innan de första cyklisterna hade anmält sig. Roger Malmgren, med flera Vätternrundan-lopp i bagaget, var allra först.
– Jag tycker att det här är ett väldigt bra initiativ, loppet kommer helt rätt i tiden, säger han.

 Klockan nio på måndagsförmiddagen satt hundratals cyklister redo att skicka in sin anmälan till det nya loppet. Veteranen Roger Malmgren, som både cyklat Vätternrundan och Halvvättern tidigare, var först av alla.
– På senare år har jag trappat ned vad gäller cykellopp. Men nu när den nya varianten lanserades blev jag sugen på att testa den. Att de öppnar för elcyklar i loppet tror jag är helt rätt i tiden och om tio år kanske jag vill köra på en elcykel, säger han.

Första varvet runt sjön cyklade han som sjuttonåring 1969. Sedan blev det ytterligare 35 rundor fram till 2014. Numera finner han cyklingen som den perfekta motionsformen.
– Jag hinner ägna mer tid åt Veteranklubben där jag är sekreterare. Sedan försöker jag hålla i gång med spinningpass och borde nog hinna med ett 50-tal mil innan det är dags. Förra året skakade jag liv i min gamla treväxlade Crescent inför Retrovättern. Det var den jag gjorde min första Vätternrunda på. Jag har aldrig varit den som vill cykla fort, utan jag tycker att det är trevligt att stanna vid alla depåer och sedan njuta av min cykling.

Att det nya loppet ger elcyklister möjlighet att deltaga fick Nyköpingsbon Juha Pellikka nys om tidigt. Klistrad framför datorn blev han först att anmäla sig som elcyklist.
– Jag köpte en elcykel förra sommaren och började cykla ganska mycket på den. Jag har sju mil till jobbet och cyklade dit plus några motionsrundor. Sedan såg jag på nyheterna om det nya loppet och tänkte att ”det där ska jag cykla med min elcykel!”. Så den senaste tiden har jag gått och längtat efter att anmälan ska öppna, säger Juha.

Tidigare har Juha cyklat på vanlig cykel och hunnit med några längre lopp. Men aldrig Vätternrundan.
– Jag har cyklat MTB-Vättern en gång. Men det var för säkert tio år sedan. Mina knän har börjat ta lite stryk så elcykeln passar mig väldigt bra. Det är skönt att låta batteriet göra lite nytta i uppförsbackar.

Någon målsättning med loppet har han inte hunnit sätta. Men nog tycker han att tre timmar borde vara en möjlig sluttid.
– Jag cyklade nio mil i somras, det tog ungefär tre timmar. Egentligen bryr jag mig inte om tiden, jag tycker bara det är skönt att röra på mig.

Text: Johan Fransson
Foto: Vätternrundan/Sportograf


Vätternrundan 100 km

Datum: Den 10 juni 2018.
Längd: 10 mil.
Bansträckning: Samma som Tjejvättern.
Anmälan: Görs på https://mypages.vatternrundan.se.