Artikel

Stopp & belägg – säkra din cykel

2016-04-22

Cykelstölder är ett vanligt förekommande problem.
Men lite enkel handlingskraft kan hindra dessa skumraskfigurer från att genomföra sina brott.
– Flera cykelstölder sker vid hemmet och därför är det viktigt att ställa in cykeln och ha den ordentligt fastlåst, säger Lotta Mauritzson, rådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen.

Varje år anmäls runt 65 000 cykelstölder i Sverige. Den preliminära statistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå, för 2015 visar på 66 305 anmälningar. Toppnoteringen på 70 912 är från 2014.

Statistiken talar sitt tydliga språk – cykelstölder är ett av de vanligaste egendomsbrotten i Sverige.
– Något som många missar är en tilläggsförsäkring på cykeln. Det kan behövas om det är en dyr cykel. Hemförsäkringen täcker stöld även utanför hemmet, men bara upp till ett visst värde. Därför är det viktigt att kolla upp vilka villkor det är som gäller, sägerLotta Mauritzson.

Statistiken från Brottsförebyggande rådet visar att de allra flesta cykelstölder sker på en allmän plats. Men det är inte helt ovanligt att cyklar även stjäls från privat mark, i vissa fall även från källare eller förråd. Det absolut enklaste du kan göra för att förhindra en cykelstöld är att låsa cykeln ordentligt. Gärna på ett fast föremål.
– Många gånger när man låser cykeln är det bara att bära i väg den. Men om den är låst i ett fast föremål är den ju omöjlig att lyfta bort. Det är en stor miss som många gör, säger Lotta Mauritzson.

När du väl låser cykeln är det viktigt att du gör det med ett certifierat cykellås/hänglås och kätting i klass 2. De certifierade låsen är testade för att klara av angrepp från vissa typer av verktyg.
– Jag kan tycka att många underskattar värdet av certifierade lås. Ett icke-godkänt lås är generellt sett inte lika bra, men bra mycket billigare. Så man får lite vad man betalar för, säger Lotta Mauritzson.

Förutom ordentliga lås är Stöldskyddsföreningens cykelregister en bra och avskräckande metod för att förhindra att någon ska ta din cykel. Är cykeln registrerad markeras detta med ett klistermärke på ramen.

Dna-märkning är en ny och effektiv metod som med framgång har använts i England under en 15-årsperiod. Proceduren är enkel och cykelägaren får hem en behållare med lim som innehåller ett unikt dna.
– I limmet finns en kod och om cykeln blir upphittad går den koden att koppla till ägaren. Vår dna innehåller dessutom mikropunkter som gör att den går att utläsas på plats, säger Lotta Mauritzson.

Endast en procent av cykelstölderna klaras upp. Så har det sett ut de senaste tio åren, samtidigt som antalet misstänkta för cykelstölder ökar något. Under 2014 var 550 personer misstänkta för cykelstöd – en ökning med 16 procent sedan 2005. Lotta Mauritzson från SSF Stöldsäkerhetsföreningen säger att det både finns tillfällestjuvar som behöver något att rulla hem på och ligor som stjäler för ekonomisk vinning.

Tillfällestjuvarna är ganska lätta att skydda sig mot eftersom det oftast räcker att låsa fast cykeln ordentligt. Ligorna är i sin tur inriktade på dyrare cyklar och här handlar det mycket om hur cykeln förvaras.
– En dyr cykel ska absolut inte stå utomhus. Om det inte finns något alternativ ska den stå där det är mycket folk i rörelse. På så sätt är chansen större att tjuven blir upptäckt, säger hon.

Text: Johan Larsson
Foto: Shutterstock