Artikel

Slopestyle-proffsen kommer till Dunteberget

2017-09-28

Dunteberget i Motala blir premiärernas arena 6-8 oktober. Vättern Bike Games gör entré i cykelvärlden och under evenemanget arrangeras slopestyle-SM för första gången. Cykla.se har fått en pratstund med Alexander Bäckvall som är domare i tävlingen.

Vad kommer besökarna att få se under tävlingen?
– Det är den absoluta världseliten som kommer hit och cyklar. Jag är säker på att vi kommer få se tricks vi aldrig sett tidigare. Det här blir första gången sporten har ett svenskt mästerskap, det är fantastiskt. Har man möjlighet att komma och kolla ska man göra det, alla här är jäkligt duktiga.

Hur är det att vara domare i slopestyle?
– Det är riktigt svårt. Och det blir bara svårare och svårare. Tidigare har nivån på åkarna varit splittrad, men nu när alla har blivit så duktiga och nivån är så hög är det svårt. Det går inte att säga vem som kommer vinna SM, det finns säkert tio stycken som kommer vara med i racet.
– Sverige har flera duktiga cyklister som tillhör världseliten. Emil Johansson vann nyligen världscupen och sen finns det några grabbar till som är med i världstoppen. Många av dem kommer till Motala för att åka SM.

Hur många domare är ni som bedömer och vad tittar ni efter?
– Vi är tre domare. Vi delar inte upp olika uppgifter utan tittar på samma saker. Främst bedöms helhetsintrycket. Det är viktigt med tid, fart, flow i åket och framför allt höjden på tricksen. För att få ett så optimalt åk som möjligt är det viktigt att variera hoppen och undvika upprepningar. Sen är det snyggt när åkare klarar av att göra tricks åt olika håll.

Hur bedöms ett åk?
– Vi ger ut poäng för varje trick utövarna gör, totalt kan de få 100 poäng. Det gemensamma medelvärdet från alla domare utgör slutpoängen.

Vad finns det för regler i sporten?
– Det finns egentligen inte särskilt många regler. Själva grejen med slopestyle är att man är fri att göra vilka tricks som helst. De måste hålla sig på banan, men annars är det helt fritt att göra så fräcka tricks som möjligt.

Vad har du själv för bakgrund inom sporten?
– Jag började med trial 2004, sen utvecklades intresset och det blev lite tävlingar överallt i världen. Till slut blev det jobbigt och dyrt att resa runt hela tiden. Cyklingen har betytt mycket för mig, nästan hela min umgängeskrets har jag lärt känna genom cyklingen.

Hur känns det att inte själv få tävla i SM?
– Jag har nog inte riktigt det som krävs för att slåss med de bästa, så det känns rätt gött att få sitta bredvid och njuta av showen. Jag får provåka banan i alla fall, det är alltid något.

Text: Johan Fransson
Foto: Emrik JanssonAlexander Bäckvall

Ålder: Fyller 23 sista september.
Bor: Alfta.
Arbete: Mekaniker och cykelcoach.
Meriter: Tävlat på världstouren i slopestyle. Utsedd till årets Alftabo 2016 för sitt engagemang i Alfta Bike Park.
Aktuell som: Domare i slopestyle-SM under Vättern Bike Games.


Slopestyle-SM

Arrangeras för första gången lördagen 7 oktober i samband med Vättern Bike Games. Banan har konstruerats av Cim Bergström och sägs bli den grymmaste som byggts i norra Europa.
Starttid, kval: 10:30.
Starttid, final: 15:00.