Emil Lindgren är en av Sveriges bästa MTB-cyklister genom tiderna. Till helgen ställer han upp i Vättern Bike Games för första gången. Foto: Jessica Blomqvist
Här syns Sockertoppsgänget – med Robin Bryntesson längst till höger – under förra årets Vättern Bike Games. I år kommer de till Motala med minst fem lag. Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan
Artikel

Vinnaren av Cykelvasan till Vättern Bike Games

2019-09-09

För en månad sedan vann han Cykelvasan.
    Till helgen cyklar en av Sveriges bästa MTB-cyklister genom tiderna Team Challenge under Vättern Bike Games.
    – Det ska bli jättekul. Jag cyklar med ett skönt gäng och gör det för ett gott syfte, vilket känns extra kul, säger Emil Lindgren.

Under de senaste åren har Emil Lindgren fått frågan om att vara med på Vättern Bike Games, men det har aldrig riktigt passat in tidsmässigt. Fram till i år.
    För någon dryg vecka sedan fick han höra att kompisen och förre skidstjärnan Robin Bryntesson skulle ha med ett antal lag som cyklar för Sockertoppen. Därefter gick det fort. Och i onsdags blev det klart att Emil Lindgren förstärker ett av lagen.
    – Cykel är på frammarsch och för mig är det viktigt att vara ute på olika ställen. Det liv jag lever handlar mycket om att försöka inspirera till MTB-cykling. Så jag försöker sprida ut mig själv och vara med på så många arrangemang som möjligt, säger Lindgren, som så sent som i augusti vann Cykelvasan för första gången.
    – Tävling är och kommer fortfarande vara viktigt för mig framöver. Men sådana här event betyder supermycket för sporten i stort, och jag tror att det blir ännu större framöver. Sedan är det så klart extra kul att göra det för ett gott syfte.

Sockertoppen ja. Robin Bryntessons projekt som i grunden är ett läger för barn och ungdomar med diabetes, men numera också är ute på idrottsarrangemang och visar upp sig för att visa på vikten av att röra på sig.
    Med en vecka kvar till Vättern Bike Games har Bryntesson anmält fem Sockertoppen-lag till Team Challenge, men ”det kan bli fler”. Dessutom kommer Sockertoppen IF arrangera något de kallar för Sockertoppsutmaningen på evenemangsområdet på Bondebacka. En aktivitet där barnen ska ta sig an ett antal kluriga rörelselekar innan den avslutas med Vättern Bikes Games-duellen, där barnens reaktionsförmåga sätts på prov.
    – Det jag brinner för är att visa att idrott och diabetes passar bra ihop. Kan vi vara förebilder och visa barn som har diabetes att det går att idrotta så är det bara positivt. Därför är det bra att vara ute på sådana här arrangemang, och att nu en av Sveriges bästa cyklister kommer cykla att för oss blir en extra krydda. Våra vägar har korsats här och var genom åren, så det var kul att Emil ville hänga på oss den här gången, säger Bryntesson.

Till skillnad från i skidspåren är inte tävlingen lika viktig för Robin Bryntesson längre. Särskilt inte när det gäller cykling – eller Vättern Bike Games.
    – Jag är främst här för att sprida glädje och ha roligt. För mig handlar det om att ta mig runt och inte få punktering, resultatet spelar mindre roll. Det här är en gemenskapsgrej.

Likadant känner Emil Lindgren, som trots sina 16 år som proffs och ännu fler år som cyklist inte har tröttnat än.
    – Det som är så kul är att det inte finns några begränsningar i hur bra man kan bli, det finns inget stopp teknikmässigt – vad man kan göra på de här cyklarna. Jag som cyklat varje dag i nästan hela mitt liv och… ja, vad kan det vara … 50 000 mil, känner fortfarande att jag har saker att förbättra. Dessutom hänger ofta hela familjen på. Det är ett bra sätt att må bra.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Jessica Blomqvist, Petter Blomberg/Vätternrundan


Sockertoppen

Under sommaren 2011 startade längdskidåkaren och inspirationskällan Robin Bryntesson ett läger för barn och ungdomar med diabetes.
    Under lägret får barnen uppleva några lustfyllda dagar med olika aktiviteter, där de får tips och råd att tyda kroppens signaler.
    Aktiviteterna skiljer sig från olika år, men det kan röra sig om hinderbanor, stafetter, blodsockerkontroll, diabetesstig, kombipass, rullskidåkning, utmaningar, korvgrillning och besök av diabetesföretag och föreläsningar med inspirerande människor. Allt sker tillsammans med Robin, läkare, diabetessköterskor, kunniga diabetiker och annan utbildad personal.
    Målet med lägret är att visa möjligheterna, fördjupa kunskaperna om diabetes, utmana sig själv, knyta sociala kontakter familjer emellan, stärka självförtroendet hos deltagarna och ha roligt.


VÄTTERN BIKE GAMES TEAM CHALLENGE

Succétävlingen Team Challenge är tillbaka, i år i en utökad variant. Du och ditt lag cyklar fyra, åtta eller tolv timmar på en fem kilometer lång bana. Flest antal varv när tiden är slut vinner.
Nytt för i år är inte bara att du kan välja antal timmar i spåren. Herr-, dam- och mix-klassen kompletteras med en ungdomsklass och fjolårets arena, Dunteberget, har ersatts av Bondebacka, mer centralt i Motala.

Läs mer och anmäl ditt lag här.