Måndagen den 10 juni är barnens egen dag i Motala. Då är allt från balanscyklar till vanliga cyklar välkomna­ med sina ägare till Stadsparken.
I år har Minivättern en lite senare starttid än vanligt, så att fler ska kunna ha möjlighet att delta.
Artikel

Skoj med hoj – en dag för barnasinnet

2019-06-10

”Skoj med hoj” är barnens alldeles egen dag under Cykelveckan i Motala. En buskul och festlig dag där cykeln självklart står i fokus och som avslutas med loppet Minivättern.
    – Nytt för i år är bland annat en egen startgrupp för barn och ungdomar med funktionshinder, säger Anna Enocsson på Vätternrundan.

Måndagen den 10 juni är barnens egen dag i Motala. Då är allt från balanscyklar till vanliga cyklar välkomna med sina ägare till Stadsparken. ”Skoj med hoj” startar klockan 12.00 för att sedan avrundas med Minivättern.
    – Minivättern har varit mycket populärt genom åren där mellan 500 och 600 barn har kommit till start. Alla barn är välkomna, även de som cyklar på en balanscykel. Det är verkligen kul att barnen har sin egen dag och att även de yngre cyklisterna får uppmärksamhet under Cykelveckan, säger Anna och berättar att årets lopp har en ny starttid, 17.30, och att även barn och ungdomar med funktionshinder nu kommer att kunna delta i loppet.
    – Banan är densamma, men startgruppen och starttiden kommer att vara mer anpassad för barnen. Det viktiga är att alla barn ska känna sig välkomna att cykla.

Under ”Skoj med hoj”-dagen är programmet fullspäckat med aktiviteter i och omkring Stadsparken.
    Här handlar det om många olika och roliga saker, både kunskaps- och aktivitetsbaserade, som alla har med cykling, trafik och rörelse att göra.
    På plats i Stadsparken får alla barn som vill vara med ett -personligt ”Skoj med hoj”-protokoll. Här finns en karta där alla stationer och aktiviteter är inritade och sedan är det bara att ta sig runt parken och ha roligt.
   
– Det var full fart i parken förra året när vi körde detta för första gången och aktiviteterna som fanns lockade många barn, säger Anna Enocsson.

Protokollet är lite som en skattkarta. När man har besökt en station får man en stämpel i sitt protokoll och sedan är det bara att besöka nya platser och få fler stämplar. Alla barn som har lyckats samla ihop minst två stämplar kan sedan hämta en gåva från Stadium.
    – Vi hoppas givetvis på lika många barn i år, både i Stadsparken och på startlinjen till Minivättern, för det kommer verkligen att bli en rolig dag, säger Anna.

Och vem vet, kanske är det startlinjen till MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern eller Vätternrundan 300 km som gäller för många av barnen om några år …

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Shutterstock


Skoj med hoj

“Skoj med hoj” är samlingsnamnet för barnens egen dag under Cykelveckan. En dag med cykeln i fokus som avslutas med Minivättern, cykelloppet för de yngsta deltagarna som lockar över 500 barn och ungdomar till startlinjen.

Loppet Minivättern

Start och mål: Vätternpromenaden, nedanför Motala Folkets Hus.
Banlängd: 1 km eller 2,7 km.
Åldersgräns: Ingen, men rekommenderad minimiålder är 3 år.
Första start: 17.30 (korta banan).
Antal barn/startgrupp: 10.
Saftdepå: Finns utmed banan.
Målgångsfika: Självklart! Efter loppet väntar saft, bullar, bananer och blåbärssoppa.
Minivätternmedalj: Fås efter målgång.
Minivättern-t-shirt: Kan köpas i Stadiumbutiken på evenemangsområdet. Dessutom får alla deltagare en gymbag.
Regler: En bra och fungerande cykel/balans-cykel samt en godkänd cykelhjälm är ett krav för
att få delta i loppet.