Artikel

Barnens klassiker har bilvit succé i Laxå

2017-05-19

För tredje året i rad har barnen en alldeles egen klassiker i Laxå. I söndags var det dags för cykeleventet – där 40 barn i alla åldrar cyklade någon av de tre banlängderna.
– Vi vill att barnen ska förstå hur kul det är att röra på sig, säger Yvonne Berg, som är med i planeringsgruppen.

Skidor på vintern, cykling och simning på våren/sommaren samt löpning på hösten. Precis som i ”riktiga” klassikern är det fyra motionssätt som ska klaras av även i Barnens klassiker i Laxå. Om än i kortare distanser.
– Vi har under många år kört Barnens Vasalopp, och då var det en av våra ledare som kläckte idén om att vi i stället skulle köra hela klassikern, säger Yvonne Berg.

Sagt och gjort, för tre år sedan arrangerades den första officiella barnklassikern.
– Vi är stolta över att vår lilla kommun var först i landet med detta. Och nu är vi inne på det tredje året, det känns skithäftigt, säger Yvonne.

Arrangemanget står gymnastikföreningen GFK Ramund och orienteringsditon Laxå OK för, som har fått såväl material som annan hjälp av arrangörerna av huvudloppen. I söndags stod 40 förväntansfulla barn i åldrarna 3 till 13 år på startlinjen för Minivättern.
De hade att välja på tre distanser: 400 meter, 1,5 kilometer samt 8 kilometer vid elljusspåret i Laxå. Alla deltangade barn fick både medalj och diplom.
– Det är väldigt uppskattat. Vi vill att barnen ska få upp ögonen för motion och se hur kul det är. För är det inte kul, så gör man det inte, säger Yvonne Berg.

Härnäst väntar simningen för de barn som så småningom vill få ut ett barnklassiker-diplom.
– Det kör vi på en badplats strax utanför Laxå. För de allra minsta har vi en bansträckning som går innanför bryggan längs strandkanten, där de bottnar, medan de äldsta har en bana som är runt bryggan.


Minivättern i Motala

Minivättern har blivit det traditionella startskottet för cykelveckan. Så även i år – då det går av stapeln fredagen den 9 juni. För att få ställa upp i Minivättern skall du vara mellan sex och tio år. Sex och sju-åringar åker den korta banan som är 1,3 km, medan de som är mellan åtta och tio år åker den långa banan som mäter cirka 2,7 km.

Läs mer på vatternrundan.se/minivattern/