Artikel

Cykelfesten har börjat!

2016-06-10

Strax innan femslaget stod flera hundra barn i åldrarna 6-10 år redo att rulla igång årets stora cykelfest med Minivättern i Motala. Festen fortsätter under kvällen med återinvigning av det efterlängtade MTB-Vättern. Och under helgen går startskottet får både Tjejvättern och Halvvättern.

Härligt väder och härlig stämning. Det var glada och förväntningsfulla barn som stod och väntade på att få starta årets cykelvecka med Vätternrundans roligaste evenemang – nämligen Minivättern. Alla barn mellan 6-10 år får vara med och cykla på Vätternpromenaden intill Motalaviken. På slaget fem gick den första starten. De äldre barnen kämpade sig igenom en bana på cirka 2000 meter medan de yngre trampade sig fram på 1300 meter.
Beatrice Mardo, 6 år, hade tillsammans med sin kompis Alik Karajayerlian, 6 år, båda från Motala, förberett sig väl under veckan.
– Vi har cyklat mycket, men det gör vi ändå annars också. Jag cyklar alltid till förskolan och till mina kompisar. Det tycker jag är jättekul, sa Beatrice.
– I går kväll cyklade jag i 1,5 timme. Jag ville inte vara nervös idag.

Alik, som fyller sex år i höst, har länge sett fram emot att cykla Minivättern.
– Jag brukar komma hit och titta på de stora barnen när de cyklar. Och nu får jag vara med. Det ska bli jätteroligt, sa hon, innan det var dags att ge sig iväg.

Publiken, som bestod av inga mindre än cyklisternas familjer, hejade och applåderade stolt. Efter målgång bjöds det på bullar, banan och blåbärssoppa. Och i vanlig ordning stod Anna Öhrström, arrangör, som kommentator under loppet.

I år hade Minivättern även besök av självaste Bamse från Bamses värld i Kolmården, vilket uppskattades mycket.

 

Text & bild: Qithara Inal