Christian Olsson Scandinavian cup Kungsbacka-cyklisten Christian Olsson är taggad inför kvällens Scandinavian cup-lopp. Som alltid siktar han på pallen, men skulle vara nöjd med en topp 100-placering.
Christian Olsson Scandinavian cup Trainer, landsvägscykling, MTB eller gravelbike spelar inte så stor roll. Christian Olsson tycker allt på två hjul har en tjusning.
Artikel

Christian njuter av att tävla mot nordiska grannar

2021-03-03

Över 1 000 deltagande cyklister och cirka 4 000 tittare. Den första deltävlingen av Scandinavian cup på Zwift i onsdags blev en succé. I kväll är det dags för nästa. Christian Olsson är en av dem som står redo med trainern.
    – Det är jäkligt kul att köra mot sina nordiska grannar, säger han.

Efter förra veckans lyckade premiär är det taggat från arrangörshåll inför kvällens deltävling – den andra av fyra i kampen om vilket land i Norden som har de bästa Zwift-cyklisterna.
    – Ja, oj vilken succé det blev. Vi har fått så mycket positiv feedback, så det känns otroligt skönt. Vi är väldigt glada över det fantastiska mottagandet som vi har fått av alla cyklister. Extra roligt är att elit och motionärer kan samlas på samma plattform och vara med i samma event. Vi ser en härlig ökning av cyklister som hittar e-cycling, säger Conny Björnehall, ordförande i grenen e-cycling på Svenska cykelförbundet.

Fastnat för Zwift

En av motionärerna som var med senast, och även kommer att delta i kväll, är Christian Olsson. Han upptäckte Zwift för ett par år sedan och har fastnat rejält.
    – Det finns inget bättre, det är som en drog. Hela gemenskapen runt om, med försnack och eftersnack. Ibland kan man börja planera och analysera race ett par veckor innan.

Tävlingsmomentet ger dessutom en extra boost, menar Kungsbacka CK-cyklisten Christian Olsson.
    – Det slår allt. Då kan man ligga och pressa sig in i det yttersta. Klarar man det, eller klarar man det inte? För mig är tävlingskänslan otroligt viktigt, och på Zwift får man känna sig lite som ett cykelproffs.

Klättrat till B-klassen

Han tävlar ofta och gärna. Och Christian är rejält laddad inför kvällens Scandinavian cup, där han cyklar i den näst högsta av fyra kategorier. En nivå som han precis har tagit sig upp till.
    – Sist kom jag 148:a, men det var min första tävling i B-klassen. Jag brukar säga att jag alltid siktar på pallen, så det gör jag nu också. Men topp 100 hade jag varit jättenöjd med.
    – Framför allt ska det bli kul att få köra mot sina nordiska grannar. I dag är det dessutom en favoritbana, även om sista backen är jobbig.

Uppslukad av all form av cykling

Det är dock inte bara trainersadeln som gäller för Christian. Sedan sex–sju år sedan är han helt uppslukad av all form av cykling – från landsväg till mtb och gravel.
    – Nästan på gränsen till sjukligt, säger han och skrattar.
    – Jag älskar kombinationen. Allt som har två hjul har en tjusning. Dessutom gör det sitt till att gemenskapen inom cyklingen är så enormt stark.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Christian Olsson

Ålder: 48.
Bor:  Vallda.
Yrke: Anläggare, Kungsbacka kommun.
Familj: ”Fyra barn och en underbar fru som står ut med mig.”
Intressen: ”Cykel, cykel och cykel.”
Klubb: Kungsbacka CK.

Följ Christians cykeläventyr på Instagram. 

Scandinavian Cup 2021

Arrangör: De svenska, danska och norska cykelförbunden.
Cup-serien: Avgörs på onsdagskvällar och har separata herr- och damklasser i fyra kategorier, A–D.
Datum: 24 februari, 3 mars, 10 mars och 17 mars. Tävlingarna kommenteras och sänds live på Facebook och Youtube via Swecycling.